Λεμόνι-μαστίχα, μπισκότα σε παραλλαγή
Από τα πλέον ζωογόνα κομμάτια του bostanistas, ο «διάλογος» των φίλων και συντακτών του. Σχόλια, απορίες, διορθώσεις, ιδέες με κέφια πολλά. Μια συνταγή δημοσιευμένη πριν από καιρό, κάποιος την δοκιμάζει αργότερα, παραλλάσσει τα υλικά κατά τα γούστα ή τις προμήθειές του και προκύπτει ένα νέο κόλπο, μια συνταγή φρέσκια. Τέτοια και η περίπτωση των μπισκότων της Έφης Κωδωνά, της πιστής αναγνώστριας και φίλης των bostanistas, που εδώ και καιρό μαγειρεύει, φωτογραφίζει και καταγράφει όσα νόστιμα συμβαίνουν στην κουζίνα της. Θυμάστε τα μπισκότα με λεμόνι και τζίντζερ της Αμαλίας Λογαρά; Δείτε τα εδώ σε ευωδιαστή παραλλαγή της Έφης Κωδωνά: όπου τζίντζερ βάλτε μαστίχα χιώτικη. Και φωτογραφημένα πλάι σε γλαστράκια ολάνθιστα και κούπα γεμάτη αχνιστό καφέ. Γίνεται καλύτερο;
Δημήτρης Μπούτος
Μπισκότα με λεμόνι και μαστίχα
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- φλούδες ενός μεγάλου λεμονιού ακέρωτου κι αράντιστου - ή από 2 μικρότερα - βγαλμένες με το ειδικό εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες
- 250 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. βούτυρο
- 3 κρόκοι αυγού
- ο χυμός του λεμονιού που ξεφλουδίσαμε
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κ.γλ. χιώτικη μαστίχα σε σκόνη
Βάλτε στο πολυμίξερ τη ζάχαρη και τις φλούδες του λεμονιού και χτυπήστε τα στη δυνατή ταχύτητα. Αφού διαλυθούν οι φλούδες, προσθέστε τη μαστίχα και χτυπήστε ξανά για λίγο. Χαμηλώστε την ταχύτητα και προσθέστε το βούτυρο. Ύστερα τους κρόκους. Κατόπιν ρίξτε το αλεύρι ανακατεμένο με τη σόδα. Τέλος προσθέστε τον χυμό του λεμονιού. (Ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε ελάχιστο αλεύρι ακόμα, αλλά αυτό εξαρτάται από τη δύναμη του αλευριού σας. Πάντως η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, σχεδόν να κολλάει στα χέρια.)
Πλάστε σε μπαλάκια - μέγεθος καρυδιού ή μακρόστενα - βρέχοντας τα χέρια σας κάθε φορά. Τοποθετήστε τα μικρά αυτά κομμάτια της ζύμης σε ταψί με λαδόκολλα και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλωθούν λιγάκι.
Ψήστε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Περίπου 15 λεπτά, μη τα παραψήσετε για να μη χαθεί το άρωμα του λεμονιού.