Cupcakes νηστίσιμα με πορτοκάλι και λικέρ
Η περίοδος της νηστείας μπορεί να ακούγεται μονότονη γευστικά, όμως κρύβει μεγάλο μαγειρικό ενδιαφέρον.
Αν (έστω) για μία εβδομάδα ξεχάσεις πως στο ψυγείο υπάρχουν γάλα, βούτυρο και αυγά, έχεις την πολύ καλή ευκαιρία να πειραματιστείς με ό,τι φτιάχνεις και τον υπόλοιπο χρόνο, κάνοντάς το ελαφρύτερο και πιο υγιεινό.
Όπως αυτά τα λαχαταριστά cupcakes, με πορτοκάλι, σοκολάτα και frosting με Grand Marnier
Υλικά
Για τα muffins
- 128 γρ. σπορέλαιο
- 315 γρ. χυμός πορτοκάλι
- 240 γρ. άχνη ζάχαρη
- 30 γρ. κονιάκ
- 350 γρ. αλεύρι
- 1 κ.τ.σ. κανέλα
- ½ κ.τ.σ. τζίντζερ (προαιρετικά)
- 5 γρ. μαγειρική σόδα
- 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 50 γρ. σοκολάτα υγείας κομμένη σε κομμάτια ή σταγόνες
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το frosting:
- 200 γρ. φυτική μαργαρίνη
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 40 γρ. Grand Marnier
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το frosting:
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με την άχνη, το ξύσμα και το Grand Marnier μέχρι ν' ασπρίσει το μίγμα και ν' αφρατέψει. Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά σε ένα μπωλ (αλεύρι, μπέικιν, σόδα, κανέλα, τζίντζερ).
Βάζουμε σε ένα μπωλ τα υγρά (σπορέλαιο, χυμός πορτοκάλι, κονιάκ) και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα των στερεών και τέλος τη σοκολάτα και το ξύσμα. Βάζουμε το μίγμα σε θήκες muffins και ψήνουμε στους 170 για 25-30 λεπτά περίπου.
Μόλις κρυώσουν, γαρνίρουμε με το frosting και πασπαλίζουμε με κανέλα ή καρύδι τριμμένο.