Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αρακάς λαδερός με πατάτες και καρότα

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςαρακάς, πατάτες, κρεμμύδια, καρότα, άνηθος, λαδερό, εύκολο, χορτοφαγία, νηστεία

Ο φρέσκος αρακάς έχει λαμπερό πράσινο χρώμα, εξωτερικά μοιάζει με φρέσκο φασολάκι και στο εσωτερικό του έχει τουλάχιστον πέντε ολοστρόγγυλους σπόρους. Ο Μάϊος είναι η καλύτερη εποχή του, είναι γλυκός και τρυφερός, ταιριάζει πολύ με τον άνηθο, τις πατάτες και τα καρότα. Και όταν μαγειρεύονται μαζί, κάνουν ένα από τα πιο ωραία λαδερά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Η αλήθεια είναι ότι με μπόλικο ελαιόλαδο γίνεται ακόμη πιο νόστιμος, αν όμως θέλουμε να κάνουμε το φαγητό πιο διαιτητικό, υπάρχει τρόπος. Αχνίζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό, μέχρι να εξατμιστεί εντελώς προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και λίγο πριν από το τέλος ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ανά μερίδα. Τι πιο κατάλληλο για μια ημέρα χορτοφαγίας και αποτοξίνωσης;

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά για 4 άτομα:

  • ½ κιλό φρέσκος αρακάς καθαρισμένος
  • 3 καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 3 πατάτες κομμένες στα τέσσερα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 γινωμένες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, ντοματάκια κονκασέ ή 1 κ.τ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τον αρακά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τις ντομάτες, αφού τις ξεφλουδίσουμε και τις πολτοποιήσουμε, ή τον πελτέ αραιωμένο με ένα φλιτζανάκι νερό.

Τέλος, ρίχνουμε νερό, όσο χρειάζεται για να μισοσκεπαστούν τα λαχανικά. Βράζουμε για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα καρότα και οι πατάτες, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον ψιλοκομμένο άνηθο, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας λίγο ακόμη αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και βράζουμε για ακόμη 5-10 λεπτά.

Θυμίζω. Τρώγεται ζεστό ή χλιαρό και ταιριάζει τέλεια με χωριάτικο ψωρί ξεροψημένο και τυρί φέτα, Αν πάλι δεν τρώτε γαλακτοκομικά, δοκιμάστε τον μαζί με ένα ψάρι παστό, π.χ. σαρδέλες ή σκουμπρί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'