Τα ιταλικά: πατατοσαλάτα από την Παντελλερία
Η Παντελλερία (Pantelleria) ή Κοσσύρα των αρχαίων Ελλήνων, είναι ένα μικρό, ηφαιστειογενές, γραφικό νησάκι, που βρίσκεται στο Στενό της Σικελίας, δηλαδή ανάμεσα στην Σικελία και την Τυνησία. Αγαπημένος τουριστικός προορισμός των Ιταλών και των Ευρωπαίων, είναι φημισμένη για τα κρασιά της, ιδίως τα λικερώδη (φημισμένο διεθνώς το Passito di Pantelleria), την κάππαρη (με πιστοποίηση IGP), τη σταφίδα αλλά την εκτροφή γαϊδουριών! Μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές παραδοσιακές συνταγές της Παντελλερία, είναι και η ινσαλάτα παντέσκα ή ινσαλάτα αλά παντέσκα, που συγκεντρώνει τις γεύσεις και τα αρώματα αυτού του ιδιαίτερου νησιού. Μια χορταστική σαλάτα με βάση τις πατάτες, γαρνιρισμένες με τα τοπικά προϊόντα: κάππαρη, ντοματίνια πακίνο (ιδιαίτερα φημισμένα για τη νοστιμιά τους), κόκκινα γλυκά κρεμμύδια, ρίγανη, βασιλικό, ελιές και ελαιόλαδο. Εχει γεύση έντονη, που μπορεί να συμπληρωθεί με ψάρι, συνήθως σκουμπρί λακέρδα, αλλά σε πιο σύγχρονη εκτέλεση, και τόνο ή σολομό και πιο σπάνια τυρί (ξηρή ρικότα ή φέτα). Αν και από μόνη της αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, έχει αρκετά έντονη γεύση και εγώ θα την προτιμούσα ως ορεκτικό, μαζί με κρασάκι ή ουζάκι - είναι τέλειος τσιπουρομεζές, δοκιμάστε την!
Για 4 άτομα
Υλικά:
- 4 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση νέας εσοδείας
- 1 μεγάλο γλυκό κόκκινο κρεμμύδι (εγώ έβαλα κίτρινο)
- 10 ντοματίνια
- ½ φλ. ελιές καλαμών σε ροδέλες
- 2 κ.σ. κάππαρη
- 1 φλ. καφέ λευκό ξύδι από σταφύλια
- 2-3 κλωναράκια βασιλικό
- λίγη ρίγανη
- λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
- 1 φιλέτο καπνιστό σκουμπρί σε λάδι
- 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
Προετοιμασία:
Βράστε τις πατάτες με τη φλούδα (περίπου 30 λεπτά). Στραγγίστε τες αμέσως και, μόλις χλιαρίνουν λίγο, ξεφλουδίστε τες και κόψτε τες σε ροδέλες. Αλατίστε και στρώστε τες μέσα σε ένα πυρέξ ή μεγάλη σαλατιέρα.
Παράλληλα, κόψτε το κρεμμύδι σε ροδέλες. Η παραδοσιακή συνταγή θέλει κόκκινα γλυκά κρεμμύδια (και αυτά τοπικό προϊον της Σικελίας αλλά και της Παντελλερία), εγώ σπανίως τα χρησιμοποιώ, οπότε έβαλα κίτρινο κρεμμύδι. Βάλτε τις ροδέλες του κρεμμυδιού μέσα σε ένα μπωλ, περιχύστε με το ξύδι και αφήστε να σταθούν για ένα δεκάλεπτο τουλάχιστον, ώστε να μετριαστεί η αψάδα τους. Κόψτε τα ντοματίνια οριζόντια στα δύο και ζουλήξτε τα να απομακρυνθούν οι σπόροι. Κόψτε με τα χέρια το φιλέτο του σκουμπριού σε μικρά κομματάκια.
Στραγγίξτε καλά τα κρεμμύδια από το ξύδι και ρίξτε τα επάνω από τις πατάτες. Προσθέστε επίσης τα ντοματίνια, τις ελιές την κάππαρη και το σκουμπρί. Πασπαλίστε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και περιχύστε με μπόλικο ελαιόλαδο. Πασπαλίστε τέλος με την ρίγανη. Βάλτε τη σαλάτα στο ψυγείο και αφήστε την να σταθεί ένα δίωρο.
Πριν βγάλετε τη σαλάτα στο τραπέζι, σκορπίστε από επάνω και τα φυλλαράκια του βασιλικού. Βασιλικό εγώ χρησιμοποίησα τον κοινό, αν χρησιμοποιήσετε τον πλατύφυλλο, θα χρειστείτε 3-4 φύλλα.
Σερβίρεται δροσερή.
Προτεινόμενο κρασί: το ιδανικό είναι ένα ροζέ σιτσιλιάνικο κρασί. Εμείς την συνοδέψαμε με το Tessuto Salento rosato, με προέλευση και αυτό από τον ιταλικό νότο, το οποίο ταίριασε υπέροχα και ανέδειξε τα αρώματα της σαλάτας.
*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Μεζέδες για Μουντιάλ: πατατοσαλάτα απ' το Ιράν
- Με salsa verde: πατατοσαλάτα μεσογειακή
- Πατατοσαλάτα μπανιαρισμένη σε μέλι και μουστάρδα
- Πατατοσαλάτα με σάλτσα από κάσιους
- Πέντε αστέρια: πατατοσαλάτα έτσι κι αλλιώς
- Ο μονόδρομος της πατατοσαλάτας
- Τα ιταλικά: Τιέλα ή ταϊέντρα, ένα διαφορετικό μυδοπίλαφο