Κεκάκια σοκολάτας με ρικότα και κάστανο
Απλά κεκάκια με ζουμερή υφή και γεύση σοκολάτας. Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι στη ρικότα, που φυλακίζει την υγρασία στη ζύμη και δεν την αφήνει να στεγνώσει. Για φουλ σοκολατένια απόλαυση, τα συνόδεψα με μια αυτοσχέδια σως σοκολάτας με κάστανο και τα ταπεινά κεκάκια μεταμορφώθηκαν σε ζουμερές σοκολατόπιτες!
Για 8 κεκάκια
Υλικά για το κέικ:
- 160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 αυγά
- 180 γρ. αλεύρι γοχ.
- 20 γρ. άμυλο πατάτας
- 25 γρ. κακάο άγλυκο
- 16 γρ. baking powder
- 250 γρ. ρικόττα
- 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ.σ. μαύρο ρούμι
Για το γλάσσο:
- 60 γρ. κουβερτούρα
- 50 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 60 γρ. μαρμελάδα κάστανο
Προετοιμασία :
Κοσκινήστε μαζί το αλεύρι, το άμυλο, το baking και το κακάο. Αντί για άμυλο πατάτας, που είναι δυσεύρετο στην Ελλάδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμυλο καλαμποκιού (corn flour ή νισεστέ). Χτυπήστε τα αυγά για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Αναμείξτε την ρικότα με το εκχύλισμα βανίλιας και το ρούμι. Προσθέστε στα αυγά το μίγμα της ρικότας εναλλάξ με τα στερεά υλικά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Για το ψήσιμο χρησιμοποίησα μια ειδική φόρμα σιλικόνης με 8 θήκες σε τριγωνικό σχήμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά φορμάκια για μάφιν, στρογγυλά ή παραλληλόγραμμα ή και να ψήσετε το κέικ σε μεγάλη φόρμα (θα χρειαστεί περισσότερη ώρα στο ψήσιμο). Μοιράστε το μίγμα στα φορμάκια. Μη χτυπάτε τα φορμάκια στην επιφάνεια εργασίας, ώστε να μη χαθεί ο εγκλωβισμένος αέρας.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, στις αντιστάσεις, για 35 λεπτά περίπου. Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας. Σβήστε τον φούρνο και αφήστε τα μέσα ακόμη 5-6 λεπτά. Βγάλτε τα κεκάκια από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
Ετοιμάστε το γλάσσο. Λιώστε την κουβερτούρα στον μικροκυματικό, προσθέστε την κρέμα γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου), τη μαρμελάδα κάστανο και αναμείξτε να ομογενοποιηθεί. Περιχύστε τα κεκάκια με το ζεστό γλάσσο και σερβίρετε αμέσως. Τα κεκάκια διατηρούνται αφράτα και ζουμερά για αρκετές ημέρες. Μπορείτε να κρατήσετε το γλάσσο σε ξεχωριστό σκεύος και να το ζεσταίνετε ελάχιστα στον μικροκυματικό λίγο, πριν το σερβίρετε με τα κεκάκια.
*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg.