Σαλάτα με κολοκυθάκια, να μυρίσει καλοκαίρι
Τα ψητά λαχανικά είναι μια εναλλακτική πρόταση στις σαλάτες με ωμά λαχανικά. Είναι εύκολα στο ψήσιμο, το μόνο που χρειάζονται είναι ένα νόστιμο dressing και μπορούν να σταθούν και σαν κυρίως πιάτο, μια και το καλοκαίρι οι περισσότεροι δεν επιθυμούμε βαριά φαγητά. Η σημερινή σαλάτα μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι, μια και περιέχει ψητά κολοκυθάκια, ψιλοκομμένη ντομάτα, μπούκοβο και φρέσκια μέντα.
Τα κολοκυθάκια μπορείτε να τα ψήσετε στην ψησταριά σας ή στην ηλεκτρική ψηστιέρα, όπως έκανα εγώ. Τα έκοψα σε ροδέλες του 0,5 εκ. περίπου και χρειάστηκαν 5 λεπτά περίπου ψήσιμο σε κάθε πλευρά. Τα ψήνετε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, από τη μια πλευρά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να αποκτούν τις γραμμές από την ψηστιέρα ή τη σχάρα. Προσέξτε μην καούν! Τα γυρίζετε και, μόλις αποκτήσουν τις γραμμές και μαλακώσουν, είναι έτοιμα. Ο χρόνος που θα χρειαστεί να τα ψήσετε, εξαρτάται από τη θερμοκρασία της εστίας σας.
Σαλάτα με ψητά κολοκυθάκια, τομάτα και μέντα
Χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος: 25 λεπτά
Μερίδες: 2-4
Υλικά:
- 500 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες (0,5 εκ. περίπου)
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλάτι, όσο επιθυμείτε
- 1 μεγάλη τομάτα, κομμένη σε κυβάκια
Για το dressing:
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ή 2 μικρές, ψιλοκομμένο
- ½ κουταλάκι μπούκοβο
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι
- 1 γεμάτη κουταλιά φρέσκια μέντα, ψιλοκομμένη
- αλάτι, όσο επιθυμείτε
Εκτέλεση:
Ετοιμάστε το dressing ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τη μέντα.
Ετοιμάστε την ψησταριά σας, ή, προθερμάνετε την ψηστιέρα σας, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Kόψτε τα κολοκυθάκια σας, σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έδωσα παραπάνω, βάλτε τα σε ένα μπωλ με το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατέψτε καλά.
Τοποθετήστε τα ένα-ένα στη σχάρα και ψήστε τα με προσοχή να μην καούν. Μόλις ψηθούν, βγάλτε τα από την φωτιά και απλώστε τα σε μια πιατέλα. Ρίξτε από πάνω τα κυβάκια της τομάτας και περιχύστε τα με το dressing. Τέλος, ρίξτε την ψιλοκομμένη μέντα και σερβίρετε.
Μπορείτε να απολαύσετε τη σαλάτα με ψητά κολοκυθάκια, τομάτα και μέντα ως κυρίως γεύμα, αν θέλετε κάτι ελαφρύ. Διαφορετικά, αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό σε ψητά κρέατα και ψάρια. Γι’ αυτό, αν διοργανώνετε βραδιά μπάρμπεκιου με τους φίλους σας, φτιάξτε την οπωσδήποτε!
Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Πιάτο αξιώσεων με τα πιο απλά υλικά
- Ωμά κολοκυθάκια σαλάτα
- Κολοκύθια ψητά με γιαούρτι: δροσεροί ακόλουθοι
- Κολοκυθάκια: πρώτα κάψα, μετά δροσιά
- Κολοκυθάκια και μελιτζάνες πανέ στον φούρνο
- Μακαρονάδα με κολοκυθάκια
- Τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια (με αλεύρι)
- Σαλάτα με φακές, κόκκινο λάχανο και Stilton: Βόμβα θρεπτικών συστατικών!
- Καλοκαίρι θες, δεν θες με πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο, αμύγδαλα, γραβιέρα και κεράσια
- Σαλάτα με ψητά κολοκυθάκια και μανιτάρια