Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τις φέραμε κατά λάθος, αλλά μας κατέκτησαν

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςκολοκύθα

Οι Ισπανοί Κονκισταδόρες που βρέθηκαν στον Νέο Κόσμο, τριγυρισμένοι από απάτητα δάση, όπου κατοικούσαν εχθρικές φυλές, νόμισαν ότι επιτέλους αναγνώρισαν κάτι οικείο ανάμεσα στις περίεργες τροφές των ιθαγενών: πεπόνια. Το σχήμα τους έμοιαζε κάπως διαφορετικό, αλλά οι σύντροφοι του Κολόμβου που έφεραν στην Ευρώπη σπόρους από διάφορες κολοκύθες, νόμιζαν ότι βρήκαν στην Αμερική καινούργιες ποικιλίες πεπονιών. Αν και ανήκουν στην ίδια βοτανική οικογένεια των Cucurbitaceae, οι κολοκύθες που απολαμβάνουμε αυτή την εποχή είναι πολύ διαφορετικές από τα γλυκερά καλοκαιρινά φρούτα, και κατα τη δική μου γνώμη, εξαιρετικά πιο ενδιαφέροντες καρποί.

Οι Ιταλοί, από τους πρώτους Ευρωπαίους που υιοθέτησαν με ενθουσιασμό τις κολοκύθες και τις εντάξανε στην παραδοσιακή τους χειμωνιάτικη μαγειρική, επινόησαν τα μοναδικά νιόκι που σας περιγράφω πιο κάτω, ενώ η μαρμελάδα κολοκύθα βασίζεται σε συνταγή ισπανική. Τα Κέικ τάρτες θα βρείτε σχεδόν παντού στον κόσμο, ενώ η σαλάτα με ψητή κολοκύθα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα και εύκολα χειμωνιάτικα συνοδευτικά, για κάθε λογής κρέας ή πουλερικό. 

Νιόκι με Κολοκύθα
(διασκευή Ιταλικής συνταγής)

Για 4 άτομα

Για τα νιόκι:

  • 750 γραμμ. κολοκύθα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους 2-3 εκ.
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 1/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κρόκο αβγού μεγάλο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα:

  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα φασκόμηλο
  • Ξύσματα παρμεζάνα, και πιπέρι μαύρο για το σερβίρισμα

 

Σε μέτρια κατσαρόλα, βάλτε την κολοκύθα και σκεπάστε με βραστό νερό. Βράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει. Στραγγίστε καλά και λιώστε πατώντας την κολοκύθα να περάσει από το τρυπητό. Βάλτε τον πολτό ξανά στην κατσαρόλα, ανακατέψτε με το βούτυρο, και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να σφίξει.  Βγάλτε από τη φωτιά, προσθέστε το αλεύρι, τον κρόκο, αλάτι και πιπέρι, και δουλέψτε ζυμώνοντας, να κάνετε μαλακή ζύμη. 

Με κουτάλι σούπας, βάζετε στην παλάμη κομμάτι από το μείγμα, και σχηματίστε οβάλ ‘μπαλάκια’.  Πιέστε με πηρούνι τη μια μεριά τραβώντας τη ζύμη να ρολλάρει, σχηματίζοντας τα νιόκι. Ακουμπήστε τα σε λαμαρίνα ντυμένη με λαδόχαρτο.  Αν δεν τα μαγειρέψετε αμέσως, σκεπάστε τα νιόκι με πλαστική μεμβράνη και φυλάξτε στο ψυγείο έως 4 ώρες.

Καθώς το νερό ζεσταίνεται σε μέτρια κατσαρόλα, για να βράσετε τα νιόκι, φτιάξτε τη σάλτσα: Σε μικρό τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το δεντρολίβανο, και σιγοβράστε μέχρι το σκόρδο να μαλακώσει αλλά να μη ροδίσει.

Βράστε τα νιόκι λίγα-λίγα, ΜΟΝΟ μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού. Με τρυπητό κουτάλι, μεταφέρετε σε ζεστή πιατέλα. Σερβίρετε περιχύνοντας με τη τη σάλτσα, και πασπαλίζοντας με ξύσματα παρμεζάνα, και πιπέρι μαύρο.

Κολοκύθα Ψητή Σαλάτα, με Φέτα, Σπανάκι και Κουκουνάρι
Τα λαχανικά και οι χειμωνιατικες ρίζες καραμελλώνουν υπέροχα καθώς ψήνονται στο φούρνο, και αποκτούν μια τελείως διαφορετική γεύση από τη συνηθισμένη που έχουν οι βραστές σαλάτες.

Για 6-8 άτομα

  • 1 κιλό περίπου καθαρισμένη κόκκινη κολοκύθα, ή 3 μεγάλες κίτρινες γλυκοπατάτες
  • Ελαιόλαδο
  • 6-8 κλωνάρια θυμάρι, ρίγανη ή δεντρολίβανο
  • 4-6 μέτρια παντζάρια (προαιρετικά)
  • 1-2 μεγάλα μωβ κρεμύδια, κομμένα στα 4 ή στα 8, ανάλογα με το μέγεθος

Σάλτσα

  • 1/4 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κ. σούπας χυμό λεμόνι
  • 250 γρ. Φέτα, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • Μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, και αλάτι
  • Δυό χούφτες πολύ τρυφερά φύλλα σπανάκι, ή ρόκα
  • 1/2 φλιτζάνι καβουρντισμένο κουκουνάρι

Προθερμάνετε το φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς.

Πλύνετε και σκουπίστε τις γλυκοπατάτες, αν τις χρησιμοποιείτε. Κόψτε στα 4 ή στα 8 κομάτια, και τοποθετήστε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο, σε μία στρώση. Αν χρησιμοποιείτε κολοκύθα, βάλτε τα κομμάτια στη λαμαρίνα. Περιχύστε με μερικές κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατώστε με τα δάχτυλα να αλειφτούν τα κομμάτια. Τοποθετήστε ανάμεσα τα μισά κλωνάρια ρίγανη, θυμάρι ή δεντρολίβανο. Βάλτε τη λαμαρίνα στο φούρνο.

Πλύντε και ξεφλουδιστε τα παντζάρια (με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες). Κόψτε στα 2 ή στα 4, ανάλογα με το μέγεθος. Στρώστε νέα λαμαρίνα με λαδόχαρτο και απλώστε πάνω τα παντζάρια και τα κρεμμύδια. Περιχύστε με ελαιόλαδο και ανακατώστε να λαδωθούν τα κομμάτια. Τοποθετήστε ανάμεσα τα υπόλοιπα κλωνάρια με τα μυρωδικά. Βάλτε και αυτή τη λαμαρίνα στο φούρνο.  

Ψήστε στους 180ο για 35 λεπτά, ή περισσότερο, αλλάζοντας θέση στις λαμαρίνες μετά από 15 λεπτά,  και ξανά, ίσως, προς το τέλος του ψησίματος. Θα πρέπει να μαλακώσουν και να τρυπιούνται τα λαχανικά, και να αρχίσουν να καψαλίζονται στις άκρες.

Φτιάξτε τη σάλτσα: Σε γυάλα χτυπήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με το λεμόνι.

Σε απλωτή γαβάθα βάλτε το σπανάκι ή τη ρόκα, βάλτε πάνω τα ψητά λαχανικά, και περιχύστε τα όσο είναι ακόμα ζεστά με τη σάλτσα. Βάλτε από πάνω τη φέτα, πασπαλίστε με το κουκουνάρι και μπόλικο πιπέρι και, αν νομίζετε πως χρειάζεται (η φέτα είναι αρκετά αλμυρή) βάλτε και λίγο αλάτι.

Σκεπάστε πολύ χαλαρά με αλουμινόχαρτο,  και αφήστε μερικά λεπτά, να ανακατωθούν οι γεύσεις. Σερβίρετε τη σαλάτα χλιαρή, ή σε θερμοκρασία δωματίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'