Πέστο... κι έγινε, με ρόκα
Τα μακαρόνια, νομίζω, αρέσουν σε όλους και αν όχι σε όλους, στους περισσότερους. Με σάλτσα ή όχι, με λαχανικά διάφορα, με κρέας και θαλασσινά, ακόμα και με μυζήθρα σωστή χωριάτικη και λίγο λάδι από πάνω! Και άμα γυρίσεις σπίτι και στο ψυγείο έχει μόνο νερό και δυο λεμόνια, πάλι κάνεις δουλειά. Για αυτό καλού-κακού βάλε ένα-δυο πακέτα ζυμαρικά στο ντουλάπι, δεν ξέρεις τι γίνεται. Ένα πάντως είναι σίγουρο: δεν θα πεινάσεις. Για μη πεινάσουμε λοιπόν κι εμείς, ας φτιάξουμε μια ωραία μακαρονάδα με πέστο από ρόκα. Γρήγορη, έντονη και πάνω απ' όλα πιπεράτη.
Υλικά:
- 90 γρ. κουκουνάρι
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 150 γρ. περίπου φύλλα ρόκας (αφαιρέστε τα κοτσάνια)
- 100 γρ. παρμεζάνα και πεκορίνο (τριμμένα)
- 100 γρ. ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο
- 1 πακέτο μακαρόνια Νο 6 (500 γρ.)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- παρμεζάνα και πεκορίνο για το σερβίρισμα
Λοιπόν, ξεκινάμε με τη ρόκα. Την καθαρίζουμε από τα κοτσανάκια τα πολύ χοντρά και την πλένουμε. Βάζουμε το σκόρδο και το κουκουνάρι στο μαγικό μιξεράκι της κουζίνας μας και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ρόκα, τα τυριά, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ξαναχτυπάμε ελάχιστα μέχρι να ενωθούν τα υλικά (5-10 δευτερόλεπτα). Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία.
Αδειάζουμε το πέστο σε ένα μεγάλο μπολ (λεκάνη), προσθέτουμε με μία κουτάλα (όχι γεμάτη) λίγο νερό από τα ζυμαρικά που βράζουν και ανακατεύουμε καλά. Μόλις είναι έτοιμα τα ζυμαρικά μας, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το πέστο. Τα ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως. Ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί του πάει σίγουρα πολύ... μπορεί και δύο!
Σημείωση:
Αν δεν υπάρχει πεκορίνο και παρμεζάνα, εννοείται ότι αυτοσχεδιάζουμε.