Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μελιτζάνες παπουτσάκια από τον τόπο σου

της Εύας Παρακεντάκη Συνταγέςμελιτζάνες, μελιτζάνες παπουτσάκια, παπουτσάκια, κιμάς, μπεσαμέλ, κεφαλογραβιέρα, εύκολη συνταγή

Από τα πιο νόστιμα λαχανικά, όσο καλοκαιριάζει η μελιτζάνα φτάνει στην καλύτερη ώρα της. Οι μεγάλες φλάσκες, με το σκούρο μελιτζανί χρώμα, χάρη στο μέγεθός τους κάνουν σχεδόν για όλα τα φαγητά. Σήμερα, παπουτσάκια με κιμά δυο λογιών, κεφαλογραβιέρα Κρήτης και πλούσια μπεσαμέλ.

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Υλικά:

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες στη μέση

Για τον κιμά:

  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο - 200 γρ. κιμά χοιρινό
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 3 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες και ξεφλουδισμένες
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2-3 κόκους μπαχάρι
  • 1 ποτηράκι κρασί
  • αλάτι

Για την μπεσαμέλ:

  • 80 γρ. βούτυρο
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα, χλιαρό
  • πιπέρι και μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένα
  • 1 φλ. κεφαλογραβιέρα

Σε δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε τον κιμά πολύ καλά στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πολτοποιημένο σκόρδο. Αφού τσιγαριστούν όλα μαζί, σβήνουμε με κρασί. Περνάμε τη ντομάτα από το μπλέντερ και την ρίχνουμε και αυτή μαζί με τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι.

Για τις μελιτζάνες:

Κόβουμε στη μέση τις μελιτζάνες, τις χαράζουμε και τις βάζουμε σε αλατόνερο να ξεπικρίσουν. Περνάμε τις μελιτζάνες από το τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν. Τις στρώνουμε στο ταψί και τους βάζουμε κεφαλογραβιέρα Κρήτης.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα. Ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί και ομογενοποιούμε. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι (προσοχή στο αλάτι, γιατί το τυρί είναι πικάντικο) .

Σύνθεση:

Στρώνουμε τις μελιτζάνες, τους βάζουμε τυρί, τοποθετούμε τον κιμά και από πάνω την μπεσαμέλ με το κουτάλι, έτσι ώστε να καλύψει τη μελιτζάνα.

* Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύας Παρακεντάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'