Αγγούρι, γιαούρτι, άνηθος: ζητείται δροσιά!
Ποια είναι τα πιο δροσερά της κουζίνας; Το αγγούρι σκέτο. Το γιαούρτι στις σαλάτες. Και ο φρέσκος άνηθος στα λαδερά. Αν τα ενώσεις, έχεις το τρίπτυχο της δροσιάς, ένα παρά σκόρδο τζατζίκι, μια πρόχειρη σαλάτα που σβήνει την κάψα δίπλα σε ψητά - του φούρνου ή της σχάρας -, γεμίζει ωραία σάντουιτς για κολατσιό και ακομπανιάρει τα λαδερά, μπάμιες και φασολάκια, καλύτερα κι από φέτα. Και αυτό, το τελευταίο, είναι δέσμευση.
Ιδού το απλούστατο:
- ένα αγγούρι κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- μισό κεσεδάκι γιαούρτι
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
- μισό λεμόνι στυμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ζουληγμένη
- 1 κ.σ. λάδι
- αλάτι, πιπέρι
Ρίχνω το αγγούρι μαζί με όλα τα υλικά σε ένα άνετο μπολ και ανακατεύω καλά, μέχρι το γιαούρτι να μοιραστεί παντού. Συμπληρώνω άνηθο, αν μου φαίνεται λιγοστός, και δοκιμάζοντας λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
Αν δεν φαγωθεί μέχρι τελευταίας φέτας, σκεπάζω καλά με μεμβράνη ή σε τάπερ που κλείνει σφιχτά και αφήνω τη σαλάτα στο ψυγείο. Αντέχει ως και δύο μέρες, όμως φρέσκια - φρέσκια η δροσιά της είναι άφθαστη.