Σκορδάτο κοτόπουλο, βρασμένο σε λευκό κρασί
Το μυστικό αυτού του φαγητού, είναι ότι βράζουμε το κοτόπουλο μέσα σε λευκό κρασί αντί για νερό. Επίσης προσθέτουμε μπόλικο σκόρδο χωρίς να ξεφλουδίσουμε τις σκελίδες του, οπότε τραβάει διακριτικά το άρωμά του χωρίς να γίνεται «επιθετικό» στη γεύση. Βράζοντας μέσα στo κέλυφός του, εξάλλου, το σκόρδο μαλακώνει και γίνεται σαν πουρές, κάτι που αγαπούν πολλοί. Αντί για ολόκληρο κοτόπουλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπουτάκια. Και σερβίρουμε το φαγητό με φρέσκια πράσινη σαλάτα ή βλίτα ενώ, αν είναι το μοναδικό φαγητό στο τραπέζι, μπορούμε να το συνοδεύσουμε με πουρέ πατάτας, κινόα ή πιλάφι βρασμένο σε κοτόζουμο. Στο Οινοποιείο της Σεμέλης το συνοδεύσαμε με Thea Mantineia 2015, ένα εκπληκτικό καινούργιο κρασί που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο για πρώτη φορά στην αγορά. Είναι μονοποικιλιακό μοσχοφίλερο, που έχει μείνει σε οινολάσπες, αποδίδοντας έτσι ακόμα πιο έντονα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας του. Το ταίριασμα ήταν πραγματικά εξαιρετικό!
Υλικά για 8 άτομα
- 2 κοτόπουλα (περίπου 1,5 κιλό το καθένα) κομμένα σε 8 κομμάτια (μερίδες)
- 5 κεφάλια σκόρδο
- 6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
- 2 κούπες (½ κιλό) λευκό ξηρό κρασί
- 6 μεγάλα φρέσκα κλωνάρια θυμάρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε το κοτόπουλο και πετάμε το λίπος που περισσεύει. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Χωρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε, τις χτυπάμε να συνθλιβούν ελαφρά.
Βάζουμε μια βαριά μεγάλη κατσαρόλα (ή ένα βαθύ τηγάνι) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου (σε 2 παρτίδες) και τα αφήνουμε να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές, περίπου 12 λεπτά ανά παρτίδα. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα άλλες δύο 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τις σκελίδες του σκόρδου και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 4 λεπτά.
Ρίχνουμε το κρασί και το θυμάρι και, μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τα σοταρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί καλά για περίπου 20 λεπτά. Επειδή το ζουμί του φαγητού δεν καλύπτει τα κομμάτια, πρέπει να τα γυρίζουμε περίπου κάθε 5 λεπτά. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα με τις σκελίδες του σκόρδου γύρω γύρω και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Κοτόπουλο με φρέσκες και λιαστές ντομάτες
- Μαγειρεύοντας με κρασί Σεμέλη
- Το κοτόπουλο βάζει «τα καλά του» με μελιτζάνες και σάλτσα πέστο
- Η ΠΙΝΔΟΣ γιορτάζει 60 χρόνια στην κορυφή της Πτηνοτροφίας
- Το κοτόπουλο θέλει... τη μπίρα του και το θυμάρι του
- Cava Bostanistas / Κτήμα Semeli: Ενα Κτήμα, δύο ζώνες, τέσσερα ΠΟΠ κρασιά