Μυλοκόπι με πουρέ μελιτζάνας και πατάτας
Η θάλασσα είναι η καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού. Δεν μπορεί, λοιπόν, να λείπει και από το πιάτο μας. Το πρόβλημα είναι ότι τα ψάρια είναι πλέον είδη... φαρμακείου. Όχι όλα όμως.
Ένα από τα ψάρια που μπορώ να βρω σε «λογικές» τιμές (κάτω από τα 20 ευρώ το κιλό) είναι το μυλοκόπι. Σήμερα, λοιπόν, βρήκα το μυλοκόπι και το μαγείρεψα κατά τον αγαπημένο μου τρόπο. Φιλετάρισμα και μετά σωτάρισμα (σαλτάρισμα για να είμαστε ακριβείς).
Αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Σωτάρω σε ένα μίγμα λαδιού και στακοβούτυρου, με φύλλα βασιλικού. Το στακοβούτυρο δίνει ένα καταπληκτικό άρωμα και καραμέλωμα που ταιριάζει γάντι στο ψάρι. Και με λίγες σταγόνες λεμόνι, φτιάχνεται και μια υπέροχη σάλτσα για το σερβίρισμα.
Το μποστάνι είχε μόλις παραδώσει μελιτζάνες, οπότε τις έκανα ένα απλό πουρέ με αλάτι, πιπέρι, λίγο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, λάδι και λεμόνι.
Οι πατάτες Νάξου γίνανε πουρές με βούτυρο και βασιλικό.
Το σερβίρισμα είναι πανεύκολο. Μία στρώση πουρέ πατάτας, μια λεπτότερη στρώση μελιτζάνα και από πάνω το ψαράκι.
Συνόδεψα με την «Παράγκα» του Κυρ Γιάννη.
*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog ΕΥΩΧΙΑ