Κοκτέιλ για ζεσταμένους από το αμοργιανό «Τζιτζίκι»
Με την Αμοργό συμβαίνει ό,τι με λίγα νησιά: Όσοι πηγαίνουν επιστρέφουν, ξανά και ξανά, κάθε καλοκαίρι – ειδικά αν έχουν αδυναμία σε βραχώδη τοπία, πεζοπορίες και γλέντια ολονύχτια. Κάπως έτσι μου την περιέγραψαν φίλοι που εδώ και χρόνια επιμένουν πως είναι ιδεώδης προορισμός για την καρδιά του Αυγούστου. Αιγιάλη, Κατάπολα ή Χώρα είναι το κλασικό… τρίλημμα του πρωτάρη επισκέπτη.
Οι λάτρεις των καλών κοκτέιλ, βέβαια, από το 2013 έχουν δώσει απάντηση: Χώρα και Τζιτζίκι, το ξακουστό μπαρ σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της. Πολλά παράθυρα, προσεγμένη διακόσμηση, κεφάτη ατμόσφαιρα, μα το σήμα κατατεθέν του είναι τα άνετα μπαλκόνια και η περιμετρική θέα.
Και ωραία μουσική και live που κάθε τόσο ζωηρεύουν τα κέφια. Πίσω από την μπάρα, ο mixologist Δημήτρης Ρήγας και η δημιουργική Μαρούλα Κυριακοπούλου πειραματίζονται με ελληνικά αποστάγματα και ντόπια βότανα: δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, λεβάντα…
Για το φετινό καλοκαίρι ετοιμάζουν γενναίο φρεσκάρισμα, ανανεώνουν τον κατάλογό του με προσεγμένα ποτά που ανοίγουν την όρεξη για μεζέδες, ενώ φροντίζουν ξεχωριστά όσους έχουν αδυναμία στα φρούτα και τα έντονα αρώματα. Με διάθεση bostanistas αξιοποιούν τα ελληνικά αποστάγματα, τσίπουρο και μαστίχα, ούζο με βότκα και κόκκινο πιπέρι και φυσικά λίστα κρασιών με βάση τις ιδιαίτερες ελληνικές ποικιλίες.
Συμπλήρωμα ταιριαστό το δροσερό γκασπάτσο, ντάκος με ντόπια ξινομυζήθρα, αβοκάντο με σος γιαουρτιού, μπρουσκέτες με παστράμι και μελίπαστο (και η λίστα συνεχίζει νόστιμα).
Εκεί και σεμινάρια και γευσιγνωσίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με λίγα λόγια, σπεύσατε! Για χάρη όσων μείνουμε πίσω, ζητήσαμε από το Τζιτζίκι να μας χαρίσει κάμποσες συνταγές από τα ωραία του κοκτέιλ. Αφού δεν μπορούμε να τα χαρούμε στα μπαλκόνια του, ας τα ετοιμάσουμε στις ζεσταμένες μας βεράντες με τη σκέψη στην Αμοργό.
Κοκτέιλ Gaupa - για όσους αγαπούν τη φράουλα και τα γλυκά κοκτέιλ
- 50 ml Aperol
- 20 ml πουρέ φράουλας
- σόδα (αν βρούμε με γεύση γκρέιπφρουτ, ακόμα καλύτερα)
Όλα τα υλικά μαζί στο σέικερ, εκτός από τη σόδα. Χτυπάμε καλά, αδειάζουμε σε ποτήρι που έχουμε γεμίσει ως τη μέση με (τριμμένο, παρακαλώ) πάγο και απογεμίζουμε με σόδα.
Φέτες λεμονιού/πορτοκαλιού ή κομμένες φράουλες για το γαρνίρισμα - όλα καλοδεχούμενα.