Μαρμελάδα πικάντικη, τομάτα-πιπεριά
Η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη στους λάτρεις του καυτερού φαγητού (κάποια από Χ. μου έρχεται στο μυαλό...). Μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς με τομάτα και διάφορα μπαχαρικά. Δεν είναι η μαρμελάδα που θα φας στο πρωινό σου, αλλά αυτή που θα συνοδέψει έναν δίσκο τυριών και αλλαντικών και ένα μπουκάλι κρασί. Η καλή παρέα είναι απαραίτητη!
Τη συνταγή την έφτιαξα συγκεντρώνοντας ιδέες από διάφορες συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, σε ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες. Κατατάσσεται πλέον στο top 5 των συνταγών μου. Πραγματικά την λάτρεψα! Είναι πολύ απλή και γρήγορη στην παρασκευή της. Η προετοιμασία δεν παίρνει πάνω από 10 λεπτά και το βράσιμο της μαρμελάδας γύρω στα 45 λεπτά, αλλά αυτό είναι λίγο σχετικό. Φροντίστε να φοράτε γάντια όταν θα καθαρίζετε τις πιπεριές και - προς Θεού - μην τρίψετε τα ματάκια σας για αρκετή ώρα μετά! Τα σπόρια της καυτερής πιπεριάς είναι αυτά που έχουν την μεγαλύτερη ποσότητα καψαϊκίνης, γι’αυτό και συνήθως τα αφαιρούμε. Αν πάλι εσείς έχετε αυξημένη το αίσθημα της περιπέτειας, μπορείτε να τα αφήσετε. Δεν θα σας το συνιστούσα όμως...
Μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς και τομάτας
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα περίπου
Ποσότητα: αποδίδει περίπου 1 κιλό μαρμελάδα
Υλικά:
- 7-8 (600 γρ.) πιπεριές Φλωρίνης, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες
- 7 (70 γρ.) κόκκινες καυτερές πιπεριές, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες
- 5 εκ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 2 (400γρ.) μέτριες τομάτες, ξεσποριασμένες και στραγγισμένες
- 400 γρ. καστανή ζάχαρη
- 3 κουταλιές πετιμέζι (χρησιμοποίησα το άθερμο πετιμέζι Καραγγελή, το οποίο έχει απίθανη γεύση και άρωμα)
- 200 ml ξύδι από λευκό κρασί
- 1 ½ κουταλάκι σπόρους αγριοκύμινου (ή κύμινο τριμμένο)
- 1 ½ κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε τον κόλιανδρο και το αγριοκύμινο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 1 περίπου λεπτό. Μεταφέρετε τα μπαχαρικά σε ένα γουδί και σπάστε τους σπόρους. Τοποθετήστε όλα τα υλικά, μέχρι και τις τομάτες, στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ και πολτοποιήστε τα.
Μεταφέρετε το μείγμα σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και τα μπαχαρικά. Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας πού και πού. Αφήστε την για λίγο να κρυώσει και μοιράστε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα. Σφραγισμένα θα διατηρηθούν περίπου 3 μήνες. Αν τα ανοίξετε, φυλάξτε τα στο ψυγείο.
Σημειώσεις:
- Διάβασα στο διαδίκτυο, και το διαπίστωσα κι εγώ, πως οι σπιτικές μαρμελάδες καυτερής πιπεριάς τείνουν να γίνονται λιγότερο καυτερές όσο περνάει ο καιρός. Γι’αυτό, αν φτιάξετε μια μαρμελάδα και σας φαίνεται πολύ καυτερή, αφήστε την για λίγες μέρες και θα μαλακώσει.
- Αν θέλετε μια διαφορετική συνταγή για να αξιοποιήσετε τη μαρμελάδα, δοκιμάστε αυτή: Μαύρες φακές με καπνιστή μελιτζάνα και μαρμελάδα τσίλι.
* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook