Σαρδέλες του καλοκαιριού, με ντομάτα και κάπαρη
Δοκιμάστε να φτιάξετε τις σαρδέλες με έναν καλοκαιρινό και διαφορετικό τρόπο. Θα εκπλαγείτε με τη νοστιμιά του φαγητού. Σε όσους αρέσει η πικάντικη κάπαρη, εδώ θα δείτε ότι συναντά το ψάρι με το οποίο δένει αρμονικά. Το δροσερό λευκό κρασί είναι επιβεβλημένο!
Σαρδέλες με ντομάτα και κάπαρη στον φούρνο
Υλικά:
- 700 γραμμάρια σαρδέλες
- 9-10 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
- 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη ξαλμυρισμένη
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 2 ντομάτες μεσαίου μεγέθους λιωμένες στο μπλέντερ
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί
- αλάτι, πιπέρι
Μέθοδος:
Καθάρισα και έπλυνα τις σαρδέλες. Τις τοποθέτησα σε ένα ταψάκι, τη μία δίπλα στην άλλη, και τις αλάτισα. Σε ένα τηγάνι ζέστανα το ελαιόλαδο και σόταρα σε αυτό το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και να μαραθεί. Πρόσθεσα το σκόρδο και την κάπαρη και συνέχισα να ανακατεύω για 1 λεπτό περίπου. Έσβησα με το κρασί και το άφησα να εξατμιστεί.
Μετά προσέθεσα τη ντομάτα, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη μουστάρδα, ανακάτεψα καλά και άφησα τη σάλτσα να βράσει για περίπου 5 λεπτά, μέχρι που την είδα να αρχίζει να πήζει ελαφρώς. Τότε απέσυρα το τηγάνι από τη φωτιά και έριξα το περιεχόμενό του μέσα στο ταψί με τις σαρδέλες.
Το έβαλα στον φούρνο, που είχα προηγουμένως προθερμάνει, και έψησα το φαγητό μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του, χωρίς καθόλου υγρά, στους 180 βαθμούς, στο αερόθερμο.
Τις συνόδευσα με το λευκό κρασί που είχα ήδη χρησιμοποιήσει στη συνταγή.
* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί, εδώ και 7 χρόνια, το food blog Food for Thought.