Στην παραλία χωρίς κριτσίνια; Ποτέ!
Δύο πράγματα - και μόνο - μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο μου: η μυρωδιά φρεσκοψημένου φαγητού και η μυρωδιά φρεσκοψημένου γλυκού. Σήμερα ξύπνησα από το πρώτο. Η μαμά έψηνε τα χειροποίητα κριτσίνια, που μας φτιάχνει για να παίρνουμε μαζί στην παραλία και να τσιμπάμε σε ώρες λιγούρας (δηλαδή όλες τις ώρες). «Εκεί που πάτε, ποιος ξέρει τι τρώτε» είναι η καθιερωμένη ατάκα της κάθε φορά που γκρινιάζουμε για το πεσκέσι της παραλίας. Ένοχο μυστικό, αλλά πολύ μου αρέσουν αυτά τα κριτσίνια, όσο και αν γκρινιάζω. Της έκλεψα τη συνταγή και την παραδίδω σε όλες τις μαμάδες. Συναγωνιστές απανταχού παιδιά, υπομονή, μια μέρα θα νικήσουμε! Ή και όχι...
Υλικά:
- 2 ποτήρια καλαμποκάλευρο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι κρασί λευκό
- ½ ποτήρι ηλιόσπορο
- ½ ποτήρι σουσάμι
- ¼ ποτήρι λιναρόσπορο
- λίγο θυμάρι
- 2 πρέζες αλάτι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη, εκτός από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το οποίο προσθέτουμε στο τέλος. Αν δεν μπορούμε να πλάσουμε τη ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια μας, το προσθέτουμε νωρίτερα.
Σχηματίζουμε λεπτά μπαστουνάκια και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα. Έχουμε προθερμάνει και ψήνουμε στον αέρα στους 160° για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
* Ο Θωμάς Ζάβιακας είναι φίλος αναγνώστης του bostanistas.gr