Πίτσα με λουκάνικο «Λάμπρος» και πικάντικη σάλτσα Ajika
Ο «Λάμπρος» στη Στενή Ευβοίας είναι ένα κρεοπωλείο που, εκτός των άλλων, παράγει με θαυμαστή δεξιοτεχνία ένα λουκάνικο που είναι ανωτάτου επιπέδου. Δεν έχει συντηρητικά, δεν έχει πρόσθετα για παραγέμισμα, έχει μόνο γνήσιο κρέας από γουρουνάκι με μυρωδικά και μπαχάρια.
Μέχρι σήμερα το απολαμβάναμε με έναν από τους γνωστούς τρόπους. Στο τηγάνι ή στη σχάρα, ή μαγειρευτό με πιπεριές, ή μαγειρευτό με γίγαντες. Σήμερα, όμως, η δροσιά που αγκάλιασε την ανατολική Αττική με ώθησε να υπάγω στην πίτσα.
Βοήθησε πολύ και μια σάλτσα αριστουργηματική, που έχει φτιαχτεί από τη Λέλα στην Γεωργία. Λέγεται Ajika ή adjika και περιέχει πελτέ ντομάτας, κόκκινες πιπεριές, σκόρδο, ξύδι και λίγη ζάχαρη. Είναι πικάντικη, γευστική και έχει την ιδιότητα ότι «αγκαλιάζει» τον ουρανίσκο και σου δίνει μια διάθεση ευδαιμονική. Έμενε ο προσδιορισμός των συμπληρωματικών συστατικών.
Για το τυρί διάλεξα κασέρι Τρικάλων, ενώ για τα άλλα ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και φρέσκιες πράσινες πιπεριές.
Για τη ζύμη έφτιαξα μια κλασική ζύμη πίτσας, «ψωμένια», παχουλούτσικη και όχι ξερακιανή.
Απλώνω λίγο το λουκάνικο, κομμένο σε χοντρές φέτες, και μετά ρίχνω λίγο τυρί.
Από πάνω ρίχνω ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και πράσινη πιπεριά και τελειώνω με περισσότερο τυρί.
Ψήνω για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς και αφήνω να ηρεμήσει για 10 λεπτά.
Σερβίρω με κρύα μπύρα ή ένα δροσερό λευκό κρασί, όπως Σαββατιανό. Η αρμονία των γεύσεων είναι εξαιρετική. Με υπόβαθρο την πικάντικη σάλτσα, αναδεικνύονται η πιπεριά και το κρεμμύδι, μπαίνει στον χορό το τυρί, ενώ έρχεται να κορυφώσει την απόλαυση το πληθωρικό λουκάνικο.
Απαραίτητο επιδόρπιο το δροσερό σύκο της συκιάς της εισόδου.
Καλή Παναγιά και καλή ξεκούραση!
*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog ΕΥΩΧΙΑ