Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τραχανάς και καπεράδα της Ίμβρου

του Ιωάννη Καμπούρη Μαγειρικές ιστορίεςτραχανάς, καπεράδα, Ιμβρος, E-LA-WON, σπιτικός τραχανάς, τραχανόπιτα

Ο φίλος και αναγνώστης του bostanistas.gr Ιωάννης Καμπούρης είναι καθηγητής φιλόλογος αλλά και παραγωγός του E-LA-WON, ενός από τα καλύτερα και πολυβραβευμένα ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, το οποίο, μεταξύ άλλων, στο Συνέδριο της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (OIS-Oleocanthal International Society), που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην Αρχαία Ολυμπία, τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο – Standard of Excellence για τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινόλες έξτρα παρθένου ελαιολάδου (σχετικά με το συνέδριο θα γράψουμε σύντομα). Ο Ιωάννης Καμπούρης είναι Ίμβριος. Από το νησί της καταγωγής του, λοιπόν, όπου φροντίζει να πηγαίνει τακτικά, μας έστειλε ένα ωραίο κείμενο για τον τραχανά.

Κική Τριανταφύλλη

Τραχανάς από την Ίμβρο / photo: Ιωάννης Καμπούρης
Τραχανάς από την Ίμβρο / photo: Ιωάννης Καμπούρης

Τραχανάς της Ίμβρου

Ο τραχανάς ήταν και παραμένει (μαζί με τους γιουφκάδες) το βασικό ζυμαρικό της ιμβριώτικης κουζίνας. Θεωρείται το αρχαιότερο φαγητό του βορειοανατολικού Αιγαίου, σε μια κοινωνία αυτάρκη, καλύπτοντας μέρος της οικιακής οικονομίας της.

Η παρασκευή του γίνεται με φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα, προσθέτοντας ελάχιστο αγνό βούτυρο, που του δίνει ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Το σιτάρι - μαυραγάνη και σκληρό - αλέθεται πολύ ψιλό κοσκινίζεται και «αλιχνίζεται», ώστε να μην έχει υπόλοιπο φλούδας. Τούτη την εποχή, που φτιάχνονται οι τραχανάδες, στις αυλές των σπιτιών σιγοβράζουν τα καζάνια και μοσχοβολούν οι γειτονιές.

Αφού βράσουμε το γάλα, μόλις αρχίσει και «γυρίζει κεφάλια», ρίχνουμε τον τραχανά λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνεχώς. Τον αφήνουμε, ώστε να γίνει πηχτός και τον σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Ύστερα από κανένα δίωρο, τον βγάζουμε με μεγάλες κουτάλες τον τρίβουμε με το χέρι και τον περνάμε από κόσκινο.

photo: Ιωάννης Καμπούρης
photo: Ιωάννης Καμπούρης

Σε όλους όμως αρέσει η «καπεράδα», δηλαδή αυτό που μένει στον πάτο του καζανιού, που την κόβουμε σε σχήμα μπακλαβά. Όντας παιδιά ήταν η καλύτερή μας... αξεπέραστες παιδικές γεύσεις, νόστιμον ήμαρ!

Στη συνέχεια τον απλώνουμε σε ασφαλές σημείο για να στεγνώσει και τον αποθηκεύουμε σε πάνινες σακούλες. Δέλεαρ για τις κρύες νύχτες του χειμώνα κι όχι μόνο!

Σήμερα οι... βιαστικοί, όπως ο Γιάννης Καμπούρης, φτιάχνουν την καπεράδα στο ταψί
Σήμερα οι... βιαστικοί, όπως ο Γιάννης Καμπούρης, φτιάχνουν την καπεράδα στο ταψί

Φιλικά,
Ιωάννης Καμπούρης

Τραχανόπιτα, παραδοσιακό πιάτο της ιμβριώτικης κουζίνας / photo: Ιωάννης Καμπούρης
Τραχανόπιτα, παραδοσιακό πιάτο της ιμβριώτικης κουζίνας / photo: Ιωάννης Καμπούρης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'