Γαύρος στον φούρνο λαδορίγανη
Συνήθως γράφω πολλά, όμως αυτή θα είναι η πιο μικρή μου συνταγή και από τις υγιεινές η πιο εύκολη και γρήγορη, γιατί όταν πεινάς κάτι τέτοιο χρειάζεσαι. Γυρνάς, λοιπόν, στο σπίτι μέσα στην πείνα. Κάνεις μια στάση στον ψαρά σου και παίρνεις μισό κιλό γαύρο ολόφρεσκο και πάμφθηνο (4,50 ευρώ το κιλό έκανε χθες), άλλη μια στον μανάβη για ένα κεφαλάκι μπρόκολο. Αντί για γαύρο μπορείς βέβαια να πάρεις σαρδέλα. Κάνει τα ίδια λεφτά και λένε πως είναι ακόμη πιο υγιεινή. Κάνε κλικ εδώ και θα δεις τι εννοώ.
Καθαρίζεις τον γαύρο. Κόβεις τα κεφάλια λοξά (από το σημείο που αρχίζει η ραχοκοκαλιά προς την κοιλιά, ώστε να ανοίξει ταυτόχρονα) και αφαιρείς τα εντόσθια. Όταν τα καθαρίσεις όλα, τα ρίχνεις σε μια λεκανίτσα με νερό και τα ξεπλένεις καλά να φύγουν τα αίματα.
Ρίχνεις τα ψάρια σε ένα ταψάκι, τα περιχύνεις με λαδολέμονο (έχεις χτυπήσει ½ φλ. ελαιόλαδο με τον χυμό ενός μικρού λεμονιού μαζί με λίγο νερό και αλατοπίπερο), προσθέτεις 2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετούλες, πασπαλίζεις με ρίγανη και τα βάζεις σε μέτριο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν αλλά να μην καούν.
Στο μεταξύ καθαρίζεις το μπρόκολο. Εγώ το κόβω σε φουντάκια και τα βυθίζω για λίγο σε νερόξυδο, για να φύγουν τυχόν έντομα. Και το βράζεις στον ατμό, δηλαδή σε ένα δίχτυ μέσα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βγάζεις όσο είναι ακόμη τραγανό.
Αυτό ήταν όλο. Σερβίρεις το μπρόκολο ραντισμένο με λάδι και χυμό λεμονιού μαζί με τον γαύρο. Κι αν πιεις μαζί και ένα ποτηράκι παγωμένο λευκό κρασί, η απόλαυση θα είναι ακόμα πιο μεγάλη.