Λικέρ βερίκοκο: απλούστερο απ' ό,τι φαίνεται
Βερίκοκο, στολίδι ιδιαίτερο και ξακουστό.Φρούτο καλοκαιρινό, χαρούμενο, σαρκώδες, ερωτικό, σε αγκαλιάζει με το χρώμα του και τη γεύση του. Ο ζουμερός καρπός των κρεμμαστών κήπων της Βαβυλώνας που μόνον οι βασίλισσες τρέφονταν. Τα χρυσόμηλα των Ρωμαίων ή, αλλιώς, τα αρμένικα δαμάσκηνα. Αρχαίος καρπός που προέρχεται απο την Κίνα εδώ και 4000 χρόνια περίπου.
Το βερίκοκο είναι φρούτο απόλυτα εκμεταλεύσιμο μέσα και έξω. Το απολαμβάνουμε ως φρέσκο φρούτο, μαρμελάδα, κομπόστα, γλυκό του κουταλιού, σε φαγητά, σε τάρτες. Όμως ξεχωρίζει ιδιαίτερα για το μοναδικό λικέρ που παρασκευάζεται από τον πυρήνα (κουκούτσι), ο οποίος είναι ξυλώδης και κρύβει μέσα του το εκπληκτικό πικραμύγδαλο.
Λικέρ ερωτικού πάθους και ανεκπλήρωτης αγάπης συνάμα. Γεύση Αναγέννησης που την απολαμβάνεις βλέποντας μπροστά σου τους μαθητές του L.Da Vinci να ζωγραφίζουν τα μοντέλα τους και το πάθος μεταξύ τους να υποβόσκει με κλεφτές, ανεπαίσθητες ματιές. Μυρωδάτο και γλυκόπικρο σαν τον έρωτα τον ξαφνικό, τον δύσκολο, τον ανεπίτρεπτο. Σαν το καλοκαίρι που σύντομα έφυγε αφήνοντάς μας να νοσταλγούμε την ξεγνοιασιά, περιμένοντας με λαχτάρα το επόμενο.
Λικέρ για να οχυρωθούμε στα θέλω μας με πάθος περιμένοντας την επόμενη χρονιά, την επόμενη σοδειά.
Λικέρ βερίκοκο
- 1 λίτρο οινόπνευμα ποτοποιΐας (εναλλακτικά βότκα ή πολύ καλό τσίπουρο)
- 200 γρ. λευκή ζάχαρη
- 150 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 300 - 400 γρ. πικραμύγδαλα (καθαρισμένα κουκούτσια)
- 200 γρ. βερίκοκα καλής ποιότητας (προτιμώ τα Διαμαντοπούλου)
Ψιλοκόβουμε αμύγδαλα και βερίκοκα με το μαχαίρι και όχι με το μπλέντερ, για να μη πολτοποιηθούν. Τα βάζουμε σε γυάλινο μπουκάλι που κλείνει αεροστεγώς. Αφήνουμε για 30 ημέρες στον ήλιο, ανακινώντας κατά διαστήματα.
Στις 30 ημέρες αποσύρουμε το λικέρ από τον ήλιο και φτιάχνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι από τα δύο είδη ζάχαρης. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Σουρώνουμε πολύ καλά το λικέρ μας και προσθέτουμε το σιρόπι της ζάχαρης.
Κλείνουμε σε μπουκάλια και ανοίγουμε σε 3 μήνες διατηρώντας το σε δροσερό και σκιερό μέρος.