Κουλούρια Θεσσαλονίκης σε «υγιεινή» παραλλαγή
Ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ όλων των ηλικιών. Και σίγουρα ένα από τα δικά μου! Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης τα βρίσκεις παντού. Ξεκίνησαν να παρασκευάζονται στη Θεσσαλονίκη από τους πρόσφυγες και σιγά-σιγά έμειναν στην καρδιά μας. Στο κέντρο κάθε πόλης οι κουλουρτζήδες πουλούν, από πολύ νωρίς το πρωί, φρέσκο, ζεστό και μυρωδάτο κουλούρι. Μυρωδιά και γεύση που ξυπνούν μνήμες των παιδικών μας χρόνων.
Είναι πολύ υγιεινό και βεβαίως οικονομικό σνακ. Τα υλικά του πολύ απλά, αλλά το δυνατό του σημείο είναι το σουσάμι και η υψηλή διατροφική του αξία. Μόλις 28 γρ. σουσαμιού μας προσφέρουν το ¼ της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο, σημαντικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες και βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνη Ε.
Επίσης το σουσάμι μας προσφέρει τα πολύ θρεπτικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει και έχει πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχει μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος αλλά και το σελήνιο.
Το σουσάμι και τα παράγωγά του (ταχίνι και χαλβάς) έχουν αρκετές θερμίδες, γι’ αυτό χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους. Σκεφτήκατε ποτέ να φτιάξετε κουλούρια Θεσσαλονίκης μόνοι σας; Η συνταγή είναι πολύ απλή. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές, δεν βρήκα όμως κάποια συνταγή που να χρησιμοποιεί αλεύρι ολικής άλεσης. Και βεβαίως, είπα να το δοκιμάσω!
Κουλούρια Θεσσαλονίκης με αλεύρι ολικής άλεσης
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά (εκ των οποίων 30’ για να φουσκώσει η ζύμη)
Μερίδες: 16
Υλικά:
- 450 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά (9 γρ.)
- ¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι περίπου χλιαρό νερό
- 100 γρ. περίπου σουσάμι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίχνουμε στο μπωλ το λάδι και ζυμώνουμε, μέχρι να απορροφηθεί καλά το λάδι από το αλεύρι, περίπου 5 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να έχει γίνει σαν τρίμμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε όσο χρειαστεί, ώστε η ζύμη μας να γίνει σφιχτή και να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε το μπωλ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει, περίπου 30 λεπτά. Αφού φουσκώσει και σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο, ξαναζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Απλώνουμε το σουσάμι σε ένα πιάτο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Στρώνουμε όσα ταψιά χρησιμοποιήσουμε με αντικολλητικό χαρτί. Μοιράζουμε τη ζύμη σε ίσα κομμάτια. Εγώ έβγαλα 16 μέτρια σε μέγεθος κουλούρια. Αν τα θέλετε σε κανονικό μέγεθος, υπολογίζω πως θα σας βγουν 10-12 κομμάτια.
Πλάθουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρύ κορδόνι. Υπολογίστε πως, αφού τα πλάσετε, η ζύμη θα ξαναφουσκώσει, γι’ αυτό αν τα θέλετε λεπτά, το κορδόνι σας πρέπει να γίνει πολύ λεπτό. Αλείφουμε με νερό, ενώνουμε τις άκρες και το περνάμε τα κουλούρια από το πιάτο με το σουσάμι και από τις δύο μεριές, ώστε να κολλήσει.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Τα δικά μου δεν έγιναν τόσο μαλακά όσο αυτά που αγοράζουμε. Τα ήθελα με λίγο πιο τραγανή κόρα και έγιναν ακριβώς έτσι. Περιμένω να μου πείτε εντυπώσεις από τα δικά σας κουλούρια Θεσσαλονίκης!
* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook