Πίτα ξεσκέπαστη, με πράσο και λουκάνικο
Δεν υπάρχει πιο ευέλικτο φαγητό από τις πίτες, μπορείς να βάλεις μέσα ό,τι έχεις και λαχταράς. Σκέφτηκα λουκάνικα, για να χορτάσουν όλοι, οπότε τα έκοψα σε λωρίδες, και πράσο, πιο ήπιο και γλυκό από το κρεμμύδι, νοστιμίζει το φαγητό χωρίς να σκεπάζει τις γεύσεις.
Υλικά
- 1 ½ πακέτο λουκάνικο με πράσα
- 4 πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 πρέζα μπαχάρι
- 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
- 50 γρ. φρυγανιά
- ½ ποτήρι κρασί κόκκινο
- 1 πακέτο σφολιάτα
- 200 γρ. κεφαλοτύρι
- 1 κρόκος αυγού
Εκτέλεση
Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες και τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο, σε ένα μεγάλο, άνετο τηγάνι. Προσθέτουμε τα πράσα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι σβήνουμε με ένα ποτήρι κρασί. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το λουκάνικο να σιγοψηθεί για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μείνει με το λάδι του.
Ρίχνουμε το κεφαλοτύρι κομμένο σε ζαράκια.
Σε ένα πυρέξ στρώνουμε το πρώτο φύλλο της σφολιάτας και αδειάζουμε εκεί τη γέμιση, την οποία έχουμε αφήσει περίπου δέκα λεπτά να στραγγίξει σε ένα σουρωτήρι.
Κόβουμε σε λωρίδες το άλλο φύλλο σφολιάτας και το πλέκουμε στο πάνω μέρος, για να σκεπάσουμε τη γέμιση. Βάζουμε σε ένα μπολ ένα κρόκο από αυγό και λίγο νερό αλείφουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα για μισή ώρα περίπου (ανάλογα με τον φούρνο).
*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.