Τα χορτοφαγικά: λαχανόρυζο πικάντικο
Είμαι ένας τυραννόσαυρος που κάνει παρέα με τρικεράτοπες. Και για να μιλήσω με λόγια απλά: Είμαι κρεατοφάγος και σχεδόν οι μισοί φίλοι μου είναι χορτοφάγοι. Πώς το κατάφερα αυτό, μην με ρωτήσετε. Δεν ξέρω. Μάλλον κάτι έχω και τους έλκω. Πιθανόν να υποβόσκει κάποια χορτοφαγική φλέβα, πολύ πολύ βαθιά μέσα μου και να μην το γνωρίζω ούτε εγώ η ίδια. Ίσως ήμουν ένα άτακτο αρνί στην προηγούμενη ζωή μου και τώρα πια μετενσαρκώθηκα σε λύκο. Ποιoς ξέρει;
Εντάξει, εντάξει, τέρμα τα αστεία. Η χορτοφαγία είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και μόνο με σοβαρότητα μπορεί κάποιος να το προσεγγίσει. Είναι γεγονός ότι ζουν πολλοί χορτοφάγοι πλέον ανάμεσά μας, διατηρώντας τις δικές τους συνήθειες... Ιδού μια από τις αγαπημένες μου (και των φίλων μου!) χορτοφαγικές συνταγές:
Πικάντικο λαχανόρυζο με τζίντζερ και κολοκύθα
Υλικά:
- 800 γραμμάρια λάχανο άσπρο χοντροκομμένο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 καρότα μεγάλα (το ένα το τρίβουμε στη χονδρή πλευρά του τρίφτη και το άλλο το κόβουμε σε ροδέλες)
- ½ πράσινη πιπεριά κομμένη σε φετάκια
- ½ κόκκινη πιπεριά κομμένη σε φετάκια
- ½ πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε φετάκια
- ½ κίτρινη πιπεριά κομμένη σε φετάκια
- 1 ντομάτα φρέσκια κομμένη σε χονδρά κομμάτια με τη φλούδα της
- 150 γραμμάρια κολοκύθα τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
- 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, περίπου 1 εκατοστό, τριμμένο
- 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
- 5-6 μεγάλα κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
- 250 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 120 γραμμάρια ρύζι για σούπες
- 400 γραμμάρια (1 κονσέρβα) ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα
- 1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
- 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, να σοταριστεί και να γυαλίσει. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε το λάχανο, τα καρότα, την κολοκύθα, τις πιπεριές και τα ανακατεύουμε μέχρι να δούμε να πέφτει ο όγκος τους.
Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ρύζι, καθώς επίσης και μισό φλιτζάνι νερό. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δούμε το λάχανο, τις πιπεριές και τα καρότα να έχουν μαλακώσει αρκετά.
Τότε προσθέτουμε το ρύζι και αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό μέσα στο φαγητό μας. Προσοχή στο νερό! Τα λαχανικά από μόνα τους βγάζουν ούτως ή άλλως νερό. Δεν χρειάζεται να βάλουμε πολύ νερό εξ αρχής, γιατί μπορεί το ρύζι να βράσει και να μην καταφέρει να το πιει όλο, όσο υπάρχει στην κατσαρόλα.
Είναι προτιμότερο να προσθέσουμε νερό στη συνέχεια, αν δούμε ότι αυτό είναι απαραίτητο. Βράζουμε το φαγητό μας σε σιγανή φωτιά, μέχρι το ρύζι να φουσκώσει, να απορροφήσει όλα τα υγρά και να μείνει μόνο με το λάδι του.
Tips:
- Προσοχή κατά τη διάρκεια του τελικού μαγειρέματος. Βράζουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά και είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί του, γιατί μπορεί να κολλήσει το ρύζι στην κατσαρόλα.
- Το ένα καρότο το τρίβουμε και το άλλο το κόβουμε σε φέτες. Αυτό γίνεται για καθαρά αισθητικούς λόγους. Το μεν τριμμένο καρότο θα ανακατευτεί πολύ όμορφα με το λαχανόρυζο και θα σκορπίσει τη γλύκα του παντού. Το δε κομμένο σε ροδέλες θα μείνει αυτούσιο και θα φαίνεται όμορφο στο μάτι με το υπέροχο πορτοκαλί του χρώμα.
- Το λάδι ίσως σας φανεί αρκετό. Η συμβουλή μου είναι να μην αφαιρέσετε. Το φαγητό αυτό είναι καθαρά λαδερό. Αν λείψει το λάδι και μείνει με τα υγρά του (τα νερά δηλαδή που θα αφήσουν τα λαχανικά), θα χάσει πολύ από τη νοστιμιά του. Το λάδι δίνει γλύκα και νοστιμιά στη συγκεκριμένη συνταγή και το κρίνω άκρως απαραίτητο.
* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί, εδώ και 7 χρόνια, το food blog Food for Thought.