Κουραμπιέδες αφράτοι με κόλπα υγιεινά
Ήρθε ο καιρός για τους κουραμπιέδες, το μυρωδάτο, λατρεμένο γλυκό των Χριστουγέννων! Πώς ανυπομονώ κάθε χρόνο να μυρίσει το σπίτι κουραμπιέδες και μελομακάρονα, δεν λέγεται.
Παραδοσιακά, οι κουραμπιέδες φτιάχνονται με μπόλικο βούτυρο. Εγώ θα σας προτείνω μια πολύ απλή και γρήγορη συνταγή για αφράτους και μυρωδάτους κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο, αλλά με αραβοσιτέλαιο και λευκό κρασί.
Το κρασί και τα πολλά αμύγδαλα που περιέχουν τους προσδίδουν πολύ ωραίο άρωμα και γεμάτη γεύση. Ναι, τους λείπει αυτή η πλούσια μυρωδιά του βουτύρου, αλλά είναι εξίσου γευστικοί και, μην ξεχνάτε, με πολύ λιγότερες θερμίδες! Είναι ιδανικοί για όσους, για λόγους υγείας, αποφεύγουν το πολύ βούτυρο, αλλά και για όσους νηστεύουν.
Κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο (νηστίσιμοι)
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35-40 λεπτά
Μερίδες: 45-50 κομμάτια
Υλικά:
- 2 ¾ φλυτζάνια αραβοσιτέλαιο
- 1 ½ φλυτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- ¼ κουταλάκι άρωμα βανίλιας
- 7 κουταλιές ζάχαρη άχνη (για τη ζύμη)
- 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 350 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
- 600-700 γρ. περίπου ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)
- ανθόνερο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Χτυπάτε στο μίξερ το αραβοσιτέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε ξανά. Ρίχνετε λίγο-λίγο το αλεύρι και τη βανίλια. Ζυμώνετε μέχρι να μην χρειαστεί άλλο αλεύρι. Μπορεί να μη σας το πάρει όλο. Τέλος, ρίχνετε τα αμύγδαλα και τα ενσωματώνετε στη ζύμη.
Πλάθετε τους κουραμπιέδες σε ό,τι μέγεθος θέλετε και με τα χέρια, ή με φορμάκια, τους δίνετε το σχήμα που επιθυμείτε. Τους ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο τους 180 °C, σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, για 35-40 λεπτά, έως ότου ροδίσουν. Προαιρετικά, μπορείτε να τους ραντίσετε με λίγο ανθόνερο όταν είναι ακόμα λίγο χλιαροί.
Όταν οι κουραμπιέδες κρυώσουν, τους πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη. Αποθηκεύστε τους σε δοχείο που κλείνει.
[Η συνταγή για τους νηστίσιμους κουραμπιέδες είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο «Οψοποιών Μαγγανείαι ήγουν Καλογηρική Μαγειρική», του Αρχιμ. Δοσιθέου, Έκδοσις Ιεράς Μονής Τατάρνης]
* Η Εύη Σκούρα διατηρεί το δίγλωσσο blog The Healthy Cook