Γαλακτομπούρεκο: το σιροπιαστό του πόθου μου
Να εξηγηθούμε εξαρχής ότι τα σιροπιαστά γλυκά του ταψιού δεν τα συμπαθώ. Εκτός από αυτό! Το γαλακτομπούρεκο είναι η εξαίρεση στον κανόνα μου. Το κρεμώδες, όχι το υπερβολικά γλυκό, το αφράτο και ανάλαφρο γαλακτομπούρεκο.
Θα ήθελα να κολυμπούσα στο σιρόπι, να τρυπώσω στη φρέσκια κρέμα του και να το φάω μέχρι σκασμού. Τις γωνίες θα τις αφήσω για τον νονό της Μικρής. Ευτυχώς προχθές που είχαν έρθει με απάλλαξε από αυτές, αφού είναι το μέρος του γλυκού που προτιμά, κι έμεινε για μένα τα κομμάτια με την περισσότερη κρέμα! Τελικά είναι ωραίο να μοιράζεσαι «δίκαια» με τους φίλους σου τα πράγματα που αγαπάς. Ο καθένας παίρνει αυτό που του αρέσει και όλοι είναι ευχαριστημένοι και, κυρίως, χορτασμένοι.
Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα κορυφαίο γλυκό της ελληνικής παράδοσης. Είναι εύκολο, όσο κι αν αυτό δεν φαίνεται εκ πρώτης όψης, αρκεί να τηρηθούν ακριβώς οι οδηγίες. Ο τρόπος για να το φτιάξεις είναι κάπως σαν μαθηματικά για μένα. Μετρημένες ποσότητες, πολύ συγκεκριμένες κινήσεις και το αποτέλεσμα σερβίρεται στο πιάτο. Ένας ρόμβος στην προκειμενη περίπτωση, αλλά το ίδιο μοντελάκι βγαίνει και σε τετράγωνο ή σε παραλληλόγραμμο. Ό,τι τραβάει η ψυχή σας!
Επειδή έχω δει πολλές και διαφορετικές συνταγές για το γλυκό αυτό, διευκρινίζω πως αυτή είναι μια από τις ευκολότερες, χωρίς όμως να υστερεί στη γεύση και την αφράτη του υφή. Σας το προσφέρω με όλη μου την αγάπη!
Γαλακτομπούρεκο
Υλικά για την κρέμα:
- 2 λίτρα γάλα + 1 ακόμη ποτήρι γάλα (φρέσκο)
- 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
- 1 ½ ποτήρι ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
- 6 αυγά
- 5 κάψουλες βανίλιας
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
Σιρόπι:
- 2 ποτήρια ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
- 1 ποτήρι νερό
- 1 κομμάτι φλούδας λεμονιού
Επιπλέον χρειαζόμαστε:
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
- 200 περίπου γραμμάρια βούτυρο λιωμένο (ή όσο πάρει το βουτύρωμα)
Μέθοδος:
Αρχικά φτιάχνουμε την κρέμα:
Βάζουμε τα αυγά στο μπλέντερ (μούλτι) και τα χτυπάμε ώστε να ανακατευτούν πολύ καλά. Δεν τα χτυπάμε σε πιάτο με πιρούνι, όπως κάνουμε στην ομελέτα. Χρειάζονται το μούλτι ώστε να χτυπηθούν άψογα!
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα χτυπημένα αυγά. Κατόπιν ανάβουμε το μάτι της κουζίνας. Στην αρχή (στο πρώτο πεντάλεπτο) έχουμε το μάτι της κουζίνας αναμμένο στο τέρμα και ανακατεύουμε συνεχώς τα υλικά με ξύλινη κουτάλα.
Ύστερα, κατεβάζουμε τη θερμότητα στο μέτριο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δούμε ότι έπηξε. Θα καταλάβουμε πως η κρέμα έπηξε όταν στην επιφάνειά της αρχίζει να κάνει μπουρμπουλίθρες και κοχλάζει ελαφρά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε μέσα τις βανίλιες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα στην άκρη.
Στρώνουμε και ψήνουμε το γλυκό:
Λιώνουμε τα 200 γραμμάρια βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Παίρνουμε ένα ταψί διαστάσεων 40 x 30 cm και το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο.
Στρώνουμε στο ταψί τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα πολύ καλά ένα προς ένα. Κατόπιν ρίχνουμε μέσα στο ταψί την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα με την ράχη ενός κουταλιού.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τα κομμάτια των φύλλων που εξέχουν από το ταψί, ώστε ν' αγκαλιάσουν την κρέμα. Τέλος, στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, με την ίδια μέθοδο που ακολουθήσαμε και προηγουμένως, δηλαδή καλό βουτύρωμα στο καθένα από αυτά.
Κόβουμε τα κομμάτια των φύλλων που ενδεχομένως εξέχουν από το ταψί. Τέλος, χαράσσουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαπεράσει το μαχαίρι όλα τα φύλλα της επιφάνειας του γλυκού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο το γλυκό, στους 180 περίπου βαθμούς (μέτρια δηλαδή θερμοκρασία), στη μεσαία σχάρα του φούρνου μας, για περίπου 1 ώρα μέχρι να το δούμε να έχει ροδίσει καλά! Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Μόλις το γαλακτομπούρεκο είναι κρύο, φτιάχνουμε το σιρόπι. Και αυτό γιατί το γλυκό πρέπει να είναι κρύο και το σιρόπι καυτό για να το σιροπιάσουμε. Διαφορετικά θα αποτύχουμε στη συνταγή.
Σιρόπι και σιρόπιασμα:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τα υλικά του σιροπιού (ζάχαρη, νερό και φλούδα λεμονιού). Ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία.
Μόλις φτάσει το σιρόπι σε σημείο βρασμού, μετράμε 4 λεπτά από την ώρα που αρχίζει να κοχλάζει και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το σιρόπι είναι έτοιμο. Δεν το αφήνουμε παραπάνω, γιατί τότε θα αρχίσει να πήζει και το γλυκό θα ζαχαρώσει.
Ρίχνουμε το σιρόπι πάνω στο γλυκό με μια κουτάλα, κατά τόπους, με τέτοιο τρόπο ώστε να πάει παντού. Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν το κόβουμε και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought.