Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πικάντικο ινδικό κοτόπουλο

της Εύης Σκούρα Συνταγέςκοτόπουλο, ινδικό κοτόπουλο, Μurgh Μakhani, ινδική κουζίνα, μπαχαρικά, σάλτσα ντομάτα, ράιτα, εύκολη συνταγή, ινδικό φαγητό

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Το Μurgh Μakhani είναι ένα παραδοσιακό και ίσως το πιο γνωστό ινδικό πιάτο κοτόπουλου, με πολλά μπαχαρικά και κρεμώδη σάλτσα τομάτας. Είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα. Το μαγειρεύουμε συχνά και συνήθως το σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι.

Είναι ένα αρκετά καυτερό και πικάντικο πιάτο, αλλά και πολύ μυρωδάτο! Όσο μαγειρεύετε, θα σας σπάσει τη μύτη! Αρώματα από τζίντζερ, γκαράμ μασάλα, καρδάμωμο, κύμινο, κόλιανδρο και κάρυ θα πλημμυρίσουν την κουζίνα σας.

Η ραίτα που το συνοδεύει, όμως, μετριάζει την πιπεράτη και δυνατή γεύση των μπαχαρικών και δροσίζει ευχάριστα το στόμα. Σήμερα θα σας προτείνω τη δική μου εκδοχή αυτού του πιάτου. Το πόσο καυτερό θα είναι το δικό σας έγκειται σε σας, μιας και μπορείτε να μειώσετε λίγο την ποσότητα του μπούκοβου και να βάλετε ελαφρύ κάρυ. Αλλά αν αγαπάτε τα καυτερά... θα το λατρέψετε έτσι ακριβώς όπως είναι.

Είναι, επίσης, ιδανικό πιάτο για τραπέζι, γιατί φτιάχνεται άνετα από την προηγούμενη ημέρα. Αφήστε που νομίζω ότι την επομένη είναι ακόμα πιο νόστιμο!

Όσο για το μπασμάτι, σας έχω ένα ωραίο κολπάκι το οποίο κάνει το ρύζι πεντανόστιμο. Για ένα φλυτζάνι ρύζι: ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, καβουρδίστε 150 γρ. ψιλό φιδέ, προσθέστε το ρύζι και σωτάρετέ το και αυτό για λίγο. Προσθέστε 2 φλυτζάνια ζεστό νερό (προσοχή γιατί θα βράζει πολύ εκείνη την ώρα), βάλτε όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε και αφήστε να πάρει μια βράση. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το ρύζι να γίνει μόνο του. Μην ανοίξετε το καπάκι έως ότου έχει κρυώσει αρκετά. Πολλοί χρησιμοποιούν ζωμό αντί για νερό. Εγώ το προτιμώ σκέτο. Δοκιμάστε το και πείτε μου!

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Ινδικό πικάντικο κοτόπουλο βουτύρου με ρύζι μπασμάτι

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 45 λεπτά (συν 4 ώρες αναμονής)

Μερίδες: 8

Υλικά

Για το κοτόπουλο:

  • 4 μεγάλα φιλέτα κοτόπουλου, 1300 γρ. περίπου, κομμένα σε λωρίδες
  • ¾ φλυτζανιού στραγγιστό γιαούρτι 2%
  • 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 ¾ κουταλάκια μείγμα μπαχαρικών γκαράμ μασάλα
  • 1 ½ κουταλάκια μπούκοβο
  • 5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 8 εκ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • αλάτι

Για τη σάλτσα:

  • 1 κουταλάκι μπούκοβο
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • τους σπόρους από 4 λοβούς πράσινου καρδάμωμου, κοπανισμένους
  • 2 «τσιμπιές» τριμμένο γαρύφαλλο
  • 800 γρ. τοματάκια κονκασέ
  • 8 εκ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 2 μικρά φύλλα δάφνης
  • 1/3 φλυτζανιού κρέμα γάλακτος με 20% λιπαρά
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ¼ κουταλάκι καστανή ζάχαρη
  • 45 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
  • 1 κουταλάκι γκαράμ μασάλα
  • 1/3 κουταλάκι σκόνη κάρυ, μέτριο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Για τη ράιτα:

  • 1 γεμάτο φλυτζάνι στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
  • 2 μικρά αγγουράκια (200 γρ. περίπου), τριμμένα
  • 1 μικρή τομάτα, χωρίς τα σπόρια και το ζουμί της, πολύ ψιλοκομμένη
  • 1 μικρό καρότο τριμμένο
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένη φρέσκια μέντα
  • 1 κουταλάκι φρέσκο χυμό λεμονιού
  • ½ γεμάτο κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
  • ¼ γεμάτο κουταλάκι τριμμένο κύμινο
  • ½ κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε τη μαρινάδα για το κοτόπουλο. Χτυπάτε όλα τα υλικά εκτός από το κοτόπουλο στο μούλτι για να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρετε τη μαρινάδα σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτετε σε αυτό και το κοτόπουλο, φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα κομμάτια με τη μαρινάδα. Καλύπτετε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Εγώ το αφήνω συνήθως όλη νύχτα.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Στρώστε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο, απλώστε σε αυτό το κοτόπουλο και με ένα κουτάλι ρίξτε πάνω του όση μαρινάδα έχει μείνει στο μπωλ. Ψήστε το μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 20-22 λεπτά. Δεν θέλουμε να ψηθεί. Βγάλτε το από τον φούρνο και μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια σχάρα.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη ράιτα. Αφού ψιλοκόψετε και τρίψετε τα λαχανικά, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι μαζί με το αλάτι και αφήστε τα για 10 λεπτά περίπου. Στίψτε τα με το χέρι σας να στραγγίσουν καλά. Βάλτε τα σε ένα μπωλ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά. Σκεπάστε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα.

Ήρθε η ώρα για τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια πως δυνατή φωτιά, προσθέστε τα τοματάκια, το τζίντζερ, το σκόρδο, το καρδάμωμο, το μπούκοβο, το γαρύφαλλο, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι, τη ζάχαρη και 2/3 του φλυτζανιού νερό και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 20 λεπτά περίπου. Αφαιρέστε τη δάφνη και μεταφέρετε την σάλτσα στο πολυμίξερ για να την πολτοποιήσετε. Ξαναβάλτε την σάλτσα στην κατσαρόλα και συνεχίστε να την σιγοβράζετε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να μειωθεί σε όγκο και να δέσει, για περίπου 15 λεπτά.

Προσθέστε το κοτόπουλο, όση μαρινάδα έχει μείνει και 1/3 του φλυτζανιού νερό και αφήστε το να βράσει για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να μαγειρευτεί το κοτόπουλο. Ρίξτε στην κατσαρόλα την κρέμα, το βούτυρο, το γκαράμ μασάλα και το κάρυ, χαμηλώστε κι άλλο τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 5 λεπτά, ώστε να ενωθούν τα αρώματα. Αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε το κοτόπουλο με ρύζι μπασμάτι και τη ράιτα.

Είναι λίγο μπελαλίδικο φαγητό, αλλά πιστέψτε με, αξίζει!

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'