Ζαμπονοτυρόπιτα που κάνει θραύση!
Ε λοιπόν, τούτη η ζαμπονοτυρόπιτα στους μπουφέδες των Χριστουγέννων έκανε θραύση! Η ζύμη της είναι πολύ εύκολη να ζυμωθεί και να απλωθεί στο ταψί, τριφτή στο στόμα και πολύ, μα πολύ γευστική. Η γέμισή της δε, πολύ πλούσια! Θεωρώ ότι είναι ιδανική πρόταση για τραπέζι στο σπίτι.
Ζαμπονοτυρόπιτα
Υλικά για τη ζύμη:
- 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
- 180 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 ml σπορέλαιο
- 1 τσιμπιά αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
- 350 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένο
- 350 γραμμάρια τυρί gouda τριμμένο
- 3 αυγά
- 150 γραμμάρια ζαμπόν σε φέτες, κομμένο σε κυβάκια
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επιπλέον:
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κουταλάκι γλυκού νερό για επάλειψη
Μέθοδος
Φτιάχνουμε τη ζύμη ως εξής:
Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το σπορέλαιο, το αλάτι και το βούτυρο το οποίο το έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 ώρες. Ζυμώνουμε τα υλικά με το χέρι και αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη.
Για τη γέμιση τώρα:
Απλώς ρίχνουμε όλα τα υλικά (φέτα, gouda, 3 αυγά, ζαμπόν ψιλοκομμένο, κρέμα γάλακτος και πιπέρι) σε μπολ και ανακατεύουμε με σπάτουλα να ομογεννοποιηθούν.
Συναρμολόγηση:
Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών. Χωρίζουμε της ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Μισή θα μπει κάτω από τη γέμιση και μισή από πάνω.
Από το ½ της ζύμης παίρνουμε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα πατάμε ανάμεσα στις παλάμες μας για να τα ανοίξουμε σε στρογγυλά μικρά φυλλαράκια. Αρχίζουμε και στρώνουμε τον πάτο της ταρτιέρας, κολλώντας το ένα ζυμαράκι δίπλα στο άλλο, με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο και τα τοιχώματα.
Κατόπιν ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την τάρτα. Τέλος, παίρνουμε το δεύτερο μισό της ζύμης που έχει περισσέψει και κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα φυλλαράκια ζύμης για να σκεπάσουμε από πάνω την ταρτιέρα μας και να κλείσουμε τελείως την γέμιση ανάμεσα στη ζύμη.
Αυτή η διαδικασία με τα φυλλαράκια ζύμης κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο είναι η πιο απλή μέθοδος ανοίγματος της συγκεκριμένης ζύμης που κι ένας αρχάριος μπορεί να κάνει. Ωστόσο κάποιος άλλος μπορεί να βάλει τη ζύμη ανάμεσα σε δύο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας, να την ανοίξει με τον πλάστη και να την τοποθετήσει στο σκεύος με μεγάλη προσοχή γιατί διαλύεται εύκολα!
Πριν την ψήσουμε, χτυπάμε έναν κρόκο με το πιρούνι μέσα σε ένα μπολάκι μαζί με 1 κουταλάκι γλυκού νερό και το αλείφουμε με πινέλο πάνω στην πίτα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 45 λεπτά μέχρι να δούμε ότι η επιφάνειά της γίνεται χρυσή!
* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought.