Γιουβαρλάκια αυγολέμονο από μαμά σε μαμά
Τα γιουβαρλάκια που μεγάλωσαν τη μητέρα μου, εμένα και τα παιδιά μου, τα γιουβαρλάκια της καρδιάς μου! Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε, είναι τόσο αφράτα και τόσο νόστιμα που θα γίνουν και τα δικά σας γουβαρλάκια. Με λαχανικά και όχι σκέτα… Το βελουδένιο ζουμί και τα αφράτα γιουβαρλάκια κατατάσσουν αυτό το φαγάκι της μανούλας μου στα αξεπέραστα πιάτα. Comfort food το λένε κάποιοι και κάποιοι άλλοι γευστικές μνήμες. Εγώ το λέω αγάπη.
Υλικά:
- 1 κιλό κιμά ανάμικτο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- ½ ματσάκι άνηθο
- 1 αυγό
- αλάτι-πιπέρι
- 3 αυγά
- 2 λεμόνια
- 1 ½ λίτρο ζωμό
- 2 καρότα
- 2-3 μανιτάρια
- σέλινο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ζυμώνω μαζί κιμά, ρύζι, μαϊντανό, άνηθο, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και πλάθω τα γιουβαρλάκια. Κόβω σε φέτες το καρότο και το κρεμμύδι και τα τσιγαρίζω. Προσθέτω το μανιτάρι, αφού το έχω κόψει σε χοντρές φέτες, και προς το τέλος προσθέτω το σέλινο. Σβήνω με 1 ½ λίτρο ζωμό μοσχαριού.
Μόλις πάρει βράση, ρίχνω τα γιουβαρλάκια, αφού πρώτα τα έχω περάσει από αλεύρι. Όταν μαγειρευτούν, ετοιμάζω το αυγολέμονο.
Σε ένα μπολ χτυπάω τα τρία αυγά και προσθέτω τον χυμό από τα λεμόνια. Στη συνέχεια σιγά-σιγά προσθέτω με μία βαθιά κουτάλα ζωμό από τη σούπα μου, για να πάρει θερμοκρασία το αυγολέμονο και να μην κόψει το αυγό.
Έπειτα το ρίχνω στη σούπα και την αφήνω να πάρει μια βράση ακόμη, ανακαυτεύοντας μαλάκά. Χαμηλώνω τη φωτιά και σερβίρω τα γιουβαρλάκια μου ζεστά-ζεστά!
*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.