Σύβραση θαλασσινή: ρύζι, μοσχιοί και θράψαλα
Σήμερα είναι ημέρα θαλασσινή, με χειμωνιάτικους τόνους. Φτιάχνω ένα ρύζι κοκκινιστό με μοσχιούς και θράψαλα, όλα μαζί σε μια κατσαρόλα. Η μέθοδος ετοιμασίας είναι απλή και ακολουθεί τη φύση.
Μετά το τσιγάρισμα των κρεμμυδιών και του σκόρδου –και τα δύο ψιλοκομμένα– με φύλλα δάφνης, μπαίνουν στην κατσαρόλα με τη σειρά τα υλικά: οι μοσχιοί πρώτοι, που έχουν ανάγκη περισσότερο χρόνο μαγειρέματος, μετά η ντομάτα και τελευταία τα θράψαλα, κομμένα σε δυσδιάστατα ορθογώνια, για να είναι λουκούμια.
Το τσιγάρισμα διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, ξερό τσίλι και φύλλα δάφνης.
Στη συνέχεια τοποθετώ στην κατσαρόλα τους μοσχιούς και τους αφήνω επάνω στα τσιγαρισμένα κρεμμύδια και σκόρδα για άλλα 10 λεπτά. Προσθέτω ψιλοκομμένες ντομάτες για το κοκκινιστό και αφήνω άλλα 10 λεπτά να πάρει μια καλή βράση.
Έχω ήδη ετοιμάσει τα θράψαλα και τα τοποθετώ στην κατσαρόλα, αφού έχει πάρει μια καλή βράση με τις ντομάτες.
Αφήνω για 10 λεπτά και προσθέτω μια κούπα ρύζι Καρολίνα με μια κούπα νερό. Σκεπάζω την κατσαρόλα, χαμηλώνω την φωτιά στο 4/10 και αφήνω να γίνει το κοκκινιστό, ανακατεύοντας κάθε λίγο, για να μην κολλήσει το ρύζι. Για ένα κιλό μοσχιούς και ένα κιλό θράψαλα, το μίγμα αυτό χρειάζεται 45 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Σβήνω τη φωτιά και απομακρύνω την κατσαρόλα από τη φωτιά, για να ηρεμήσει τουλάχιστον για 30 λεπτά. Σερβίρω με φρέσκο ψιλοκομμένο κολίανδρο και ένα μυρωδάτο λευκό κρασί.
Καλή όρεξη!
*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι δημιουργός του μπλογκ ΕΥΩΧΙΑ