Του σπιτιού μου το κινέζικο: κοτόπουλο Lo Mein
Άλλη μια ασιατική συνταγή στο μπλογκ, η δικιά μου αγαπημένη κατηγορία φαγητών. Το κοτόπουλο Lo Mein είναι ένα φαγητό stir-fry. Γίνεται, δηλαδή, με μια κινέζικη τεχνική μαγειρέματος στην οποία τα συστατικά είναι τηγανισμένα (ή σοταρισμένα) σε πολύ καυτό λάδι, ενώ συνεχώς τα αναδεύουμε μέσα στο γουόκ. Με αυτή τη μέθοδο τα λαχανικά κρατούν τη ζωντάνια τους, τα χρώματά τους και την κριτσανιστή υφή τους.
Είναι ένας σχετικά υγιεινός τρόπος μαγειρέματος και ταυτόχρονα πολύ γρήγορος. Έχοντας κάποιος κάνει την κατάλληλη προετοιμασία (καθάρισμα και τεμάχισμα των υλικών), μπορεί να έχει μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά ένα πολύ ιδιαίτερο και πλούσιο γεύμα στο τραπέζι του.
Κοτόπουλο Lo Mein
Υλικά για το κοτόπουλο και τη μαρινάδα:
- 400 γραμμάρια φιλέτο από στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 2 κουταλιές σούπας soya sauce
- ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 2x2 εκατοστά, καθαρισμένο και τριμμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι γλυκού μέλι
Λαχανικά:
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 170 γραμμάρια μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
- 200 γραμμάρια λάχανο λευκό ψιλοκομμένο σε λωρίδες
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 καρότα μέτρια κομμένα σε λεπτά στικς
- 2 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα μόνο το άσπρο μέρος τους
Σάλτσα:
- 1 κουταλιά σούπας μέλι
- 4 κουταλιές σούπας soya sauce
- 1 κουταλιά σούπας hoisin sauce
- 1 κουταλιά σούπας σησαμέλαιο
- 1 κουταλιά σούπας oyster sauce (σάλτσα στρειδιών)
Υπόλοιπα υλικά:
- 1 πακέτο ρυζομακάρονα
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα μόνο το πράσινο μέρος τους
Μέθοδος:
Σε ένα μπολ βάζουμε το κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες και όλα τα υλικά της μαρινάδας του (τη soya sauce, το τζίντζερ, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το μέλι). Ανακατεύουμε με τα χέρια μας κάνοντας παράλληλα μασάζ στο κοτόπουλο, έτσι ώστε να καλυφθεί όλο με τη μαρινάδα. Σφραγίζουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 ώρες ή ένα βράδυ.
Την επόμενη μέρα καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε, μετράμε όλα τα υλικά της συνταγής μας και τα τοποθετούμε στην επιφάνεια εργασίας μας έτσι ώστε να είναι πολύ πιο εύκολη η εκτέλεση της συνταγής.
Βράζουμε τα ρυζομακάρονα σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Ταυτόχρονα βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας, δηλαδή το μέλι, τη soya sauce, τη hoisin sauce, το σησαμέλαιο και την oyster sauce, σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε το φαγητό, θα χρειαστούμε το γουόκ μας ή μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα.
Βάζουμε το σκεύος μας στο μάτι της κουζίνας να κάψει και ρίχνουμε μέσα σ΄αυτό 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα του. Το σοτάρουμε για 5 περίπου λεπτά μέχρι να το δούμε να έχει ψηθεί καλά απ΄όλες τις μεριές και το βγάζουμε σε ένα πιάτο στην άκρη.
Προσθέτουμε στο γουόκ άλλες δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα όλα τα λαχανικά μας που ήδη έχουμε ψιλοκόψει (τα μανιτάρια, το λάχανο, την κόκκινη πιπεριά, το κρεμμύδι, τα καρότα και το άσπρο μέρος από τα πράσινα κρεμμυδάκια). Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά ανακατεύοντάς τα συνέχεια. Δεν θέλουμε να ψηθούν, παρά μόνο να μαραθούν ελαφρά. Η όλη διαδικασία δεν θα πάρει πάνω από 2 ή το πολύ 3 λεπτά!
Μόλις είναι έτοιμα τα λαχανικά, προσθέτουμε στο γουόκ τα κομμάτια του σοταρισμένου κοτόπουλου, τα βρασμένα ρυζομακάρονα και τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει στο μπολάκι μας. Ανακατεύουμε πολυ καλά το φαγητό και σερβίρουμε γαρνίροντάς το με το πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών που έχουμε ψιλοκόψει!
* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought.