«Ξαδερφάκια» στο τηγάνι
Τα «προσφυγάκια» είναι πρώτα ξαδέρφια του μπακαλιάρου, αλλά είναι πολύ φθηνότερα χωρίς κατά τη γνώμη μου να έχουν διαφορά στην γεύση και την υφή. Απλά είναι μικρά ψαράκια.
Με την τιμή του κιλού στα 7 ευρώ είναι αχτύπητα, αν σκεφτούμε ότι ο μπακαλιάρος ξεκινάει από τα 14 ευρώ το κιλό.
Το φρέσκο μικρό ψάρι θέλει τηγάνι και δη με ελαιόλαδο. Αν δεν έχετε ελαιόλαδο, μην μπείτε στον κόπο. Αφήστε τα στην κατάψυξη.
Το ελαιόλαδο απογειώνει το γευστικό μπουκέτο και το δεδομένο ότι τα προσφυγάκια έχουν πολύ μαλακά κόκκαλα, καθιστά εφικτή την καθ’ ολοκληρίαν απόλαυση. Να μην ξεχάσω εδώ να πω ότι -όπως σε όλα τα μικρά ψάρια- η ουρά είναι το πιο νόστιμο μεζεδάκι.
Η σάρκα πάλλευκη, η πέτσα τραγανή, το ελαιόλαδο αναδύεται μέσα από τους πόρους του εδέσματος και αγιάζει τα πάντα. Και όπως πάντα, η κοιλιακή χώρα η πιο θελκτική.
Λεμόνι δεν βάζω, θέλω να γεύομαι τη γλυκεία σάρκα χωρίς αλλότριες παρεμβάσεις.
*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι δημιουργός του μπλογκ ΕΥΩΧΙΑ