Σκορπίνα βραστή, η χαρά του μυημένου
Η βραστή σκορπίνα είναι μια απόλαυση μοναδική. Αρκεί να είναι φρέσκια. Δεν είναι τυχαίο ότι η βάση της μπουγιαμπέσας, της περίφημης ψαρόσουπας από την Μασσαλία, είναι η σκορπίνα. Έτσι η σκορπίνα διασώζει την τιμή της, μια και η εμφάνισή της είναι μάλλον «γκραν γκινιόλ» (Grand-Guignol).
Δεν χρειάζεται πολλά: καρότα, σέλινο, κρεμμύδια ξερά και πατάτες για να γίνει το βραστό, με το απαραίτητο μαύρο πιπέρι, χοντρό αλάτι και ελαιόλαδο.
Η σούπα που βγαίνει σχεδόν άκοπα από το βραστό είναι εξαίσια. Απαιτεί όμως εκπαιδευμένο ουρανίσκο, αφού οι γευστικοί τόνοι είναι λεπτοί και αδιόρατοι. Η βραστή σκορπίνα φαίνεται εύκολη, αλλά δεν είναι. Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην παραβράσει, ούτε και να μείνει άψητη.
Προτείνω για συνοδεία ένα σαββατιανό και προπάντων καλή παρέα!
Υ.Γ.: Μου πέρασε από το μυαλό, αλλά δεν είχα κάρβουνα και χρόνο. Αλλά ελπίζω να τα καταφέρω την επόμενη φορά. Σκορπίνα ψητή στα κάρβουνα!
*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι δημιουργός του μπλογκ ΕΥΩΧΙΑ