Κρεμμυδοκεφτέδες και σπεύσατε στας εξοχάς!
Θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο για τους κεφτέδες και μόνο. Από τους κεφτέδες με ψάρια και θαλασσινά μέχρι κεφτέδες χορτοφαγικούς, οσπρίων, μυρωδικών, λαχανικών και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Ακόμα και ψωμοκεφτέδες υπάρχουν! Τα πάντα μπορούν να γίνουν κεφτές. Για τους κλασσικούς κεφτέδες με κιμά ούτε λόγος... Αυτοί αποτελούν από μόνοι τους υλικό για ένα ξεχωριστό βιβλίο.
Μιας που συζητάμε για κεφτέδες, να πω ότι το καλό με αυτό το μεζεδάκι είναι ότι εκτός του ότι τρώγεται και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μπορεί να φτιαχτεί με απλά υλικά χωρίς κόστος. Να, για παράδειγμα, εγώ έφτιαξα αυτούς τους λαχταριστούς κεφτέδες μόνο με δυο κρεμμύδια. Κόστος; Απροσδιόριστα χαμηλό! Με δυο ντοματούλες φτιάχνεις ντοματοκεφτέδες, με μια χούφτα μάραθο που μαζεύεις απ' την εξοχή μαραθοκεφτέδες και με λίγα ρεβύθια κάνεις τα ωραιότατα αραβικά φαλάφελ.
Το τηγάνισμα σχεδόν το μισώ, αλλά οι κρεμμυδοκεφτέδες το απαιτούν. Υπάρχουν και άλλα βέβαια κεφτεδάκια που ψήνονται στον φούρνο. Εδώ όμως η αψάδα του ωμού κρεμμυδιού μετατρέπεται σε γλύκα όταν αυτό τηγανίζεται. Τρώγονται δε ωραιότατα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, άρα δεν είναι κάτι που χρειάζεται να το φτιάξετε λίγο πριν την ώρα του γεύματος.
Μεζεδάκι κατάλληλο για το πικ-νικ ή, έστω, το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δίπλα στην ταραμοσαλάτα.
Κρεμμυδοκεφτέδες
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικν πάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού κίμινο
- 2 τσιμπιές ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Διαδικασία:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, το κίμινο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε το νερό. Ανακατεύουμε πάλι φτιάχνοντας έναν πηχτό χυλό. Προσθέτουμε, τέλος, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι περίπου σε ύψος 2 εκατοστών. Το αφήνουμε να κάψει και με ένα μεγάλο κουτάλι αρχίζουμε να ρίχνουμε αραιά εδώ κι εκεί κουταλιές από τον χυλό των κρεμμυδιών. Τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι οι κεφτέδες να αποκτήσουν ένα χρυσό χρώμα. Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος τους γυρίζουμε μία φορά, έτσι ώστε να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Όταν είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε σε ένα πιάτο το οποίο έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να τραβήξει το παραπανίσιο λάδι. Τους σερβίρουμε χλιαρούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.
* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought.