Παντσέτα με φάβα: και απόψε αυτοσχεδιάζουμε
«Το γουρούνι είναι το καλύτερο λαχανικό»
Αρχαίο ρητό της Τρανσυλβανίας
Αυτό σκέφτηκα καθώς ξύπνησα σήμερα και πορεύτηκα στον δρόμο των σοφών της Τρανσυλβανίας.
Στο ψυγείο είχα ένα ωραίο κομμάτι από παντσέτα που είχα ψήσει σε χαμηλή φωτιά και με περίμενε να την αξιοποιήσω. Στο ντουλάπι είχα ένα πακέτο με φάβα από τη Λάρισα.
Ετοίμασα τη φάβα και μετά προσέθεσα λίγες βραστές πατάτες για να σπάσει λίγο η αδρή γεύση της. Λίγο πριν την σερβίρω, πρόσθεσα ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, φρέσκο κόλιανδρο, μαϊντανό, λεμόνι και ελαιόλαδο.
Έκοψα την παντσέτα σε μέτριες φέτες και τις έβαλα στο τηγάνι με σκόρδα, δενδρολίβανο και μια καυτερή πιπεριά.
Το σερβίρισμα είναι το πιο δύσκολο, αφού η μία βούτα μετά την άλλη απειλεί την αρτιότητα του πιάτου. Τέλος πάντων, κάτι διεσώθη και βρήκε την θέση του στο πιάτο.
Συνόδεψα με αγιωργίτικο του Παπαϊωάννου.
*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι δημιουργός του μπλογκ ΕΥΩΧΙΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Τα κρητικά: πανσέτα καπνιστή με πιπεριές και μιαν έκπληξη
- Ηπίως αλίπαστο σκουμπρί με φάβα Σαντορίνης
- Κρασάτες πανσέτες στο τηγάνι
- Τα κέφια της Κυριακής: Μορόπουλος backstage
- Ποιμενικό: Χοιρινή κοιλιά με πράσο, σέλινο, παντζάρια και ξινόγαλο
- Πανσέτα με τραγανή κρούστα από καραμελωμένους ξηρούς καρπούς
- Κεφτέδες με φάβα, πράσινα μυρωδικά και κόκκινες πιπεριές