Ψαρόσουπα βελουδένια από μαμά επιδέξια
Απαραίτητο συστατικό αυτής της ψαρόσουπας είναι η αγάπη της μάνας, που προσπαθεί να ταΐσει ψάρι και λαχανικά τα βλαστάρια της κρύβοντάς τα με επιδέξιο τρόπο μέσα σε μια σούπα βελουδένια.
Υλικά:
- 1½ κιλό κοκκινόψαρα (κατά προτίμηση φρέσκα)
- 4 καρότα
- 6 πατάτες
- 3 κρεμμύδια
- 3 κολοκυθάκια
- 1 μάτσο σέλινο
- ½ φλιτζάνι λάδι
- ½ φλιτζάνι ρύζι γλασέ
- 3 αυγά
- 2 λεμόνια
- αλάτι-πιπέρι
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας. Τα βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό όλα μαζί, προσθέτουμε το λάδι και όταν είναι έτοιμα τα αποσύρουμε και στον ζωμό τους βράζουμε το ψάρι μας.
Λίγο πριν είναι έτοιμο, ρίχνουμε πάλι τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα για άλλα 3-4 λεπτά, έτσι ώστε να ενωθούν όλες οι γεύσεις. Αφαιρούμε σε μία πιατέλα το ψάρι μας και σε μία άλλη τα λαχανικά μας. Καθαρίζουμε το ψάρι και περίπου το 1/3 της ποσότητας του, μαζί με ζουμί, το βάζουμε στο μπλέντερ να διαλυθεί. Το ίδιο κάνουμε και με τα λαχανικά μας (2 πατάτες-1 κολοκύθι-1 κρεμμύδι-1 καρότο-λίγο σέλινο).
Τους πηχτούς ζωμούς που έχουμε δημιουργήσει, μαζί με τον ζωμό της σούπας μας, τους ενώνουμε και περνάμε από μία σήτα 2 φορές, για να μην έχει κανένα κόκκαλο η σούπα μας. Αφού πάρει βράση, δοκιμάζουμε αν θέλει άλλο αλάτι και ρίχνουμε το ρύζι. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη το αυγολέμονό μας. Βάζουμε στα αυγά σιγά σιγά από το ζεστό ζουμί και ανακατεύουμε για να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά μας, να μη μας κόψουν. Προσθέτουμε το μείγμα στη σούπα ανακατεύοντας συνεχώς. Την ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και την αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις.
Ετοιμάζουμε λαδολέμονο και περιχύνουμε το ψάρι και τα υπόλοιπα λαχανικά μας!
* Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.