Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Φακές και μανιτάρια: μια σαλάτα φτάνει!

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςμανιτάρια, φακές, σαλάτα με μανιτάρια, σαλάτα με φακές, μανιτάρια πορτομπέλο, χορταστική σαλάτα, ρόκα

Μια χειμωνιάτικη σαλάτα, που έγινε το κυρίως γεύμα μου ένα μεσημέρι πριν λίγες ημέρες. Ήταν υγιεινή και ελαφριά επιλογή με φακές και μανιτάρια, που επιδέχεται πολλών αλλαγών σύμφωνα με τα γούστα του καθενός, όπως γίνεται άλλωστε με τις περισσότερες σαλάτες. Τα μανιτάρια (που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα είδη, ανάλογα με το τι έχετε στη διάθεσή σας) καλό είναι να κοπούν σε χοντρούτσικες φέτες και όχι πολύ λεπτές, έτσι ώστε όταν σοταριστούν να μη στεγνώσουν, αλλά να παραμείνουν ζουμερά με τη σάρκα τους τρυφερή.

Το ντρέσινγκ επίσης μπορείτε να το κάνετε με λεμόνι αντί για ξίδι -που ήταν η δική μου επιλογή- και με μέλι αντί για πετιμέζι. Η προσθήκη ενός τυριού (για παράδειγμα φέτας σε τρίμματα) ή ενός καπνιστού τόνου μπορεί να γίνει τόσο για να εμπλουτίσετε τη σαλάτα, αλλά και για να την κάνετε περισσότερο χορταστική και να γίνει τελικά ένα γεύμα για το γραφείο που θα σας κρατήσει πολλές ώρες χωρίς να πεινάσετε.

Την επόμενη φορά που θα βράσετε φακές για σούπα, κρατήστε μερικές σκέτες και φτιάξτε αυτή την υπέροχη σαλάτα. Είμαι σχεδόν βέβαιη ότι θα την λατρέψετε όσο κι εγώ!

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Φακές σαλάτα με μανιτάρια πορτομπέλο και ρόκα

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι φακές βρασμένες
  • 400 γραμμάρια μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα σε φέτες μέτριου πάχους
  • 1 χούφτα τρυφερά φύλλα ρόκας

Υλικά για τα μανιτάρια:

  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • αλάτι, πιπέρι

Υλικά για το dressing:

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας πετιμέζι
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας ξίδι
  • αλάτι

Μέθοδος

Φτιάχνουμε τα μανιτάρια:

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τις 3 κουταλιές της σούπας λάδι να κάψει και προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια. Σε δυνατή φωτιά τα σοτάρουμε ανακατεύοντας ανά διαστήματα, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Μόλις έχουν μαραθεί και έχουν συρρικνωθεί αρκετά, προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, τη ρίγανη, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να πιουν όλα τα υγρά που έχουν βγάλει και να αρχίζουν να παίρνουν ελαφρύ χρώμα, δηλαδή να μην είναι νερόβραστα, αλλά να έχουν αρχίσει να ψήνονται από τις δυο πλευρές τους. Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε στην άκρη και τα αφήνουμε για λίγο να κατέβει η θερμοκρασία τους.

Φτιάχνουμε το dressing βάζοντας όλα τα υλικά του σε ένα μικρό γυάλινο βάζο που κλείνει με καπάκι. Τα ανακινούμε πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί μια σκουρόχρωμη σάλτσα. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τις φακές, τα μανιτάρια και μια χούφτα ρόκα. Ρίχνουμε το dressing και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε απαλά τα υλικά.

Σερβίρουμε τη σαλάτα σε μια ανοιχτή και ρηχή πιατέλα.

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'