Μανιτάρια με Σύγλινο Κρήτης για το πασχαλινό τραπέζι
Θέλετε κάτι ορεκτικό; Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Θα μπορούσα να μη δώσω οδηγίες συνταγής και απλά να σας πω, «Κοιτάξτε τη φωτογραφία». Χαρακτηριστικό άλλωστε των συνταγών του τόπου μου, είναι η απλότητα που τις διακατέχει. Η Κρήτη έχει μία αφαιρετική τάση στα πιάτα της, με δύο τρία, το πολύ τέσσερα υλικά, σκαρώνεις φαγητό στο πεντάλεπτο.
Εδώ οι παρέες δεν κανονίζονται μέρες πριν.Ο φίλος απλά σου χτυπά την πόρτα και εσύ του βγάζεις το «βρισκούμενο» με λίγο τσικουδιά.
Εγώ λοιπόν σήμερα στην ξαφνική επίσκεψη έβγαλα λίγο τυρί -γραβιέρα και ανθότυρο- με αλατσολιές, νερατζολιές και παξιμάδι, παντζάρια από το μεσημέρι με λαδόξιδο και σκορδάκι, σκορδουλάκους τουρσί που πάντα έχω σε βαζάκι, λίγες παπούλες και αγκινάρες τουρσί.
Στο ψυγείο είχα λίγα μανιτάρια και σύγλινο, τα τσιγάρισα και τους έβαλα ρίγανη από το Αμάρι. Το τραπέζι το ΄στρωσα με το τίποτα, έψησα και στο γκάζι δυο τηγανιές πατάτες με τριμμένη γραβιέρα από πάνω και ρίγανη.
Έφερε ο μουσαφίρης μου προζυμένιο ψωμί από το φούρνο του χωριού του, που κόψαμε σε φέτες, μουσκέψαμε με ελαιόλαδο και ραντίσαμε με αλάτι και τον πιο ειδικό μεζέ λίγο άγριο σταμναγκάθι – απλά ξεπλύναμε και του βάλαμε θαλασσινό αλάτι αγουρέλαιο και λεμόνι- το είχε μαζέψει στη τελευταία του βόλτα στον γιαλό. Ούτε μπορείτε να φανταστείτε γλέντι που το κάναμε!
Η συνταγή λοιπόν για να μη ξεχνιόμαστε.
Μανιτάρια με Σύγλινο Κρήτης
Υλικά
-
Μανιτάρια
-
Σύγλινο
-
Ρίγανη
-
ελαιόλαδο
Τσιγαρίζω τα μανιτάρια και αφού πάρουν χρώμα ρίχνω το σύγλινο. Σε 3-4 λεπτά κλείνω τη φωτιά και πασπαλίζω με ρίγανη. Αυτό ήταν όλο κι όλο.
* Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland