Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Λαχανόρυζο, η ταπεινή εκδοχή του λαχανοντολμά

της Βαγγελιώς Κασσαπάκη Μαγειρικές ιστορίεςεύκολο φαγητό, ρύζι, λάχανο, Κρήτη

Ο συνδυασμός οσπρίων και λαχανικών με ρύζι δίνει πάντα νόστιμα, υγιεινά και χορταστικά πιάτα. Στην κρητική κουζίνα είναι πολύ συνηθισμένος ο συνδυασμός φασόλια-ρύζι (φασουλόρυζο), φακές –ρύζι (φακόρυζο)  και ρεβύθια-ρύζι (ρεβυθόρυζο). Ενώ με τα λαχανικά, συνηθέστεροι είναι οι συνδυασμοί πράσα-ρύζι (πρασόρυζο), σπανάκι-ρύζι (σπανακόρυζο), λάχανο-ρύζι (λαχανόρυζο) και το λιτό ντοματόρυζο. Παλιότερα, όταν το ρύζι ήταν είδος πολυτελείας, τα λαχανικά συνδυάζονταν πολύ συχνά με χόντρο (σπασμένο στάρι).  Ο χόντρος μαγειρευόταν λοιπόν με ψιλοκομμένα λαχανικά (κολοκυθάκια, μελιτζάνες και άλλα) και το πιάτο, που συχνά εμπλουτίζεται επίσης με χοχλιούς, παραμένει ακόμη στο εδεσματολόγιο της Κρήτης.

Το λαχανόρυζο είναι αμφιλεγόμενο φαγητό. Κάποιοι δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν. Είναι, όμως, από τα φαγάκια που μεγαλώνοντας καταλαβαίνουμε την νοστιμιά τους και την αξία τους… Όταν είναι καλομαγειρεμένο με τα μυρωδικά του, το πιπεράκι και το λεμονάκι του δεν διαφέρει και πολύ σε γεύση από τους λαχανοντολμάδες . Άλλωστε με τα υλικά των λαχανοντολμάδων το φτιάχνουμε και στο στομάχι μας ανακατεύονται όλα, που έλεγε και μια γνωστή μου όταν βαριόταν να φτιάξει λαχανοντολμάδες.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Λαχανόρυζο

Υλικά:

  • Μισό κιλό λάχανο κομμένο σε λωρίδες, περίπου 1εκ
  • 2  μέτρια ξερά κρεμμύδια (ή 1 μεγάλο)
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (όταν υπάρχουν)
  • 2 μέτρια καρότα χοντροτριμμένα
  • ½ κούπα μαϊντανό
  • 2-3 κουταλιές άνηθο
  • ¾ κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ντομάτα τριμμένη (ή ¾ κούπας ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα)
  • 1 κουταλιά πελτέ διαλυμένη σε μισή κούπα νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • ½ – ¾ φλ ρύζι νυχάκι
  • 1 κύβος λαχανικών (προαιρετικά)
  • Λεμόνι για το σερβίρισμα

Επί το έργον:

Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το λάχανο ψιλοκομμένο και λίγο νερό, και σε 5-10 λεπτά τα τριμμένα καρότα. Όταν μαλακώσουν αρκετά αυτά τα σκληρά υλικά (θα χρειαστεί να προσθέτουμε νεράκι πότε πότε), προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, την ντομάτα και τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσουν ακόμα 5 λεπτά, προσθέτουμε ½ -1 κούπα νερό (ανάλογα με τα υγρά που έχει η κατσαρόλα μας) και όταν ξαναπάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο και στραγγισμένο.

Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για 15 περίπου λεπτά, φροντίζοντας να μην πιάσει και προσθέτοντας λίγο νεράκι όποτε χρειάζεται. Το φαγητό πρέπει να μείνει με λίγο υγρό.  Αποσύρουμε από το μάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. 

Έτσι τραβάει το υγρό που έχει μείνει και είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Σερβίρουμε με λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Οι παραπάνω ποσότητες έδωσαν  4 καλές μερίδες. Συνοδεύουμε με ό,τι συνηθίζουμε να συνοδεύουμε τα λαδερά μας. Ταιριάζει με φέτα, με ελιές, με λουκάνικο ή απάκι τον χειμώνα, με ψάρι τηγανητό ή με λακέρδα, το καλοκαίρι.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Παρατηρήσεις:

  • Αν δεν συνηθίζουμε τον πελτέ στα φαγητά μας, τον παραλείπουμε και αυξάνουμε λίγο την ντομάτα.
  • Αν το λάχανο που έχουμε κόψει για τη λαχανοσαλάτα περισσέψει, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για το λαχανόρυζο, κι ας είναι πιο ψιλοκομμένο.
  •  Η ποσότητα του ρυζιού μπορεί να είναι και
  • περισσότερη. Σε πολλούς αρέσει να υπερισχύει το ρύζι στο πιάτο

* Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη έχει δημιουργήσει και διατηρεί το site Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'