Σολομός με Πατάτες, Ψητά Σκόρδα & Σάλτσα Εστραγκόν
Ο σολομός με πατάτες, ψητά σκόρδα και σάλτσα με εστραγκόν είναι ένα πραγματικά πεντανόστιμο πιάτο. Αν, μάλιστα, έχετε καλεσμένους για φαγητό, ένα είναι σίγουρο: θα σας λατρέψουν.
Τον σολομό τον αγαπώ πολύ! Δεν μοιάζει σαν τα άλλα ψάρια, έχει μια ιδιαίτερη δική του γεύση και είναι πολύ θρεπτικός. Πρόκειται για μια πολύτιμη τροφή, με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου. Αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα ισορροπημένων και απορροφημένων πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, σου δίνει τόσες πολλές επιλογές για να τον μαγειρέψεις, που μια καλή συνταγή δεν είναι ποτέ αρκετή! Αυτή τη φορά διάλεξα τον σολομό του καταστήματος τροφίμων του ΙΚΕΑ και ειλικρινά ενθουσιάστηκα. Πολύ γευστικός και λιγότερο λιπαρός από τους άλλους που έχω δοκιμάσει. Ήταν ότι έπρεπε για αυτή την συνταγή.
Όσο για το πολυαγαπημένο μου εστραγκόν, είναι ένα βότανο αρωματικό, με πολλές εφαρμογές στη μαγειρική. Η μυρωδιά του θυμίζει γλυκόριζα. Είναι πηγή των βιταμινών Α και C, ιωδίου, αλλά και εξαιρετική πηγή καλίου.
Το πιάτο που σας προτείνω σήμερα είναι το πιο απαιτητικό σε χρόνο από τα υπόλοιπα του μενού. Πιστέψτε, όμως, το αξίζει πραγματικά! Τα ψητά σκόρδα δίνουν στον σολομό μια πιο γλυκιά και πιο γήινη νότα, ενώ το εστραγκόν δίνει το καταπληκτικό του άρωμα.
Όσο για τον ζωμό ψαριού, ένα θα σας πω: είναι μια συνταγή που πρέπει να κρατήσετε! Οι αναλογίες που σας δίνω βγάζουν σχεδόν την διπλάσια ποσότητα από αυτή που θα χρειαστείτε, οπότε την υπόλοιπη μπορείτε να την καταψύξετε για επόμενη χρήση.
Ας δούμε τώρα την συνταγή.
Σολομός με πατάτες, ψητά σκόρδα και σάλτσα εστραγκόν
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά
Μερίδες: 6
Υλικά:
Για τον ζωμό ψαριού (500ml περίπου):
- το κεφάλι και τα κόκκαλα του ψαριού
- 15 γρ. βούτυρο
- 1 πράσο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
- 1 μαραθόριζα, καθαρισμένη και χοντροκομμένη
- 6-7 κλωναράκια μαϊντανού
- 1 φύλλο δάφνης
- 180 ml λευκό ξηρό κρασί
- 10 κόκκους λευκό πιπέρι
- 1 λίτρο νερό
Για τον σολομό:
- 6 φιλέτα σολομού, περίπου 180-200γρ. το καθένα
- 600 γρ. πατάτες baby, καθαρισμένες
- 4 κεφάλια σκόρδα
- 2 κουταλιές ξερό εστραγκόν
- 5 κουταλιές ελαιόλαδο
- 250 ml ζωμό ψαριού
- 140 ml κρέμα γάλακτος 20% λιπαρά (για μαγειρική)
- 1-2 κουταλιές χυμό λεμονιού
- 30 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κομμάτια
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφαιρέστε τα κόκκαλα και, αν θέλετε, το δέρμα, από τα φιλέτα του σολομού, αλατίστε τα και βάλτε τα στην άκρη.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C.
Ξεχωρίστε τις σκελίδες των σκόρδων, χωρίς να τις ξεφλουδίσετε. Βάλτε τις σε ένα ταψί και πασπαλίστε τις με 1 κουταλιά ξερό εστραγκόν, το λάδι και 2 κουταλιές νερό. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε τα για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Μόλις ψηθούν και κρυώσουν, χωρίστε τα στη μέση και τα καθαρίστε τα μισά και πολτοποιήστε τα. Τα άλλα μισά αφήστε τα στην άκρη.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο και σοτάρετε το πράσο και την μαραθόριζα για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το πιπέρι, και 1 λίτρο νερό. Αφήστε το να βράσει, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 15-20 λεπτά, μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό. Προσθέστε το πιπέρι το τελευταίο 10λεπτο. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήστε τον ζωμό να κρυώσει πριν τον σουρώσετε.
Κόψτε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Βράστε τις, σε αλατισμένο νερό, για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν. Σουρώστε τις προσεκτικά και βάλτε τις στην άκρη.
Με ένα πινέλο, λαδώστε τα φιλέτα του σολομού με το λάδι από το ταψί που ψήσατε τα σκόρδα και πασπαλίστε τα με ½ κουταλιά από το ξερό εστραγκόν. Καλύψτε τα φιλέτα με φέτες πατάτες, έτσι ώστε η μία φέτα να καλύπτει την άλλη, λαδώστε και πάλι με το λάδι από τα σκόρδα και ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Ψήστε τον σολομό στους 180ο C, για περίπου 20 λεπτά και μετά μεταφέρετε το ταψί στο γκριλ και ψήστε άλλα 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα οι πατάτες.
Βάλτε τα 250ml ζωμού σε μια μέτρια κατσαρόλα και αφήστε τον να πάρει βράση. Προσθέστε τον πουρέ σκόρδου και την κρέμα γάλακτος και αφήστε να βράσει μέχρι να πήξει. Αποσύρετε από την φωτιά, προσθέστε το υπόλοιπο εστραγκόν, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Τέλος προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε καλά.
Σερβίρετε τον σολομό ζεστό, με λίγη από την σάλτσα και διακοσμείτε με 2-3 ψητά σκόρδα.
Η Εύη Σκούρα διατηρεί το δίγλωσσο blog The Healthy Cook