Μπουγιουρντί, ντομάτα με φέτα στο φούρνο
Είστε για ένα... στα γρήγορα;
Μα τι σκεφτήκατε πάλι! Τς, τς, τς… θα σας μαλώσω, ατιμούλικα παιδιά!
Μιλάω για το… μπουγιουρντί! Μια λαϊκή, μάλλον ειρωνική έκφραση, στις περιπτώσεις που λαμβάνουμε ή στέλνουμε ένα έγγραφο, γράμμα ή διαταγή με επιτιμητικό περιεχόμενο (κατσάδα). Έχει την έννοια του γρήγορου ή του απροσδόκητου. Έτσι και αυτό το έδεσμα! Πήρε την ονομασία του από την πολύ γρήγορη παρασκευή του, η οποία δεν απαιτεί καθόλου κόπο και χρόνο.
Σήμερα λοιπόν, δεν θα σας κουράσω. Θα μπείτε στην κουζίνα και θα βγείτε μετά από 1 λεπτό έχοντας ήδη στο φούρνο να ψήνεται ένα τέλειο, απλό και νόστιμο συνοδευτικό μεζεδάκι, για ψητό κρέας, γίγαντες στο φούρνο, χωριάτικες σαλάτες, κεφτεδάκια ή ότι άλλο βάλει ο νους σας. Τρώγεται ακόμα και σκέτο με τη συνοδεία ούζου ή τσίπουρου. Προτείνω να το ψήσετε και να το σερβίρετε σε πήλινο σκεύος από γιαούρτι πρόβιο (αυτό με την πέτσα). Έτσι θα αποκτήσει μια ποιο παραδοσιακή εμφάνιση που του ταιριάζει γάντι!
…Άντε! Και άλλη φορά σας θέλω ποιο σεμνές και ταπεινές στους συνειρμούς σας.
Μπουγιουρντί
Υλικά
Τυρί φέτα
1-2 ροδέλες από φρέσκια ντομάτα
1 τσιμπιά ρίγανη
1 τσιμπιά μπούκοβο
Λίγο πιπέρι
Λίγη πάπρικα
Ελάχιστο λάδι
Εκτέλεση
Απλώνουμε στο σκεύος μας φέτες από το τυρί κομμένες στο πάχος ενός δακτύλου. Από πάνω ρίχνουμε την πάπρικα και το πιπέρι. Τοποθετούμε τις ροδέλες από τη ντομάτα και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Τέλος ραντίζουμε με το λάδι και βάζουμε το μπουγιουρντί στο φούρνο. Το ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί και να «μαραθεί» ελαφρώς η ντομάτα. Το απολαμβάνουμε ζεστό, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο.
Καλή επιτυχία!
*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought