Μπισκότα με χαρουπάλευρο χωρίς ζάχαρη
Η ιδέα ήρθε από τη συσκευασία ενός έτοιμου μπισκότου που με κέρασαν κάπου, γνωστής εταιρείας. Στην πίσω όψη, εκεί που γράφουν τα συστατικά του προϊόντος, αναφερόταν χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο, αλεύρι ολικής, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ζάχαρη, κάποιο σπορέλαιο και αμύγδαλα . Αν θυμάμαι καλά αναφερόταν ότι το χαρουπάλευρο ήταν το 7% (τίνος; των αλεύρων; του συνόλου;) και το χαρουπόμελο γύρω στο 2%.
Η γεύση ιδιαίτερη, υποθέτω ότι όσοι είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις πρώτες ύλες θα έβρισκαν νόστιμα αυτά τα μπισκότα. Εγώ βέβαια που είμαι οπαδός πιο «αμαρτωλών» γλυκών, απλώς συμβιβάζομαι με αυτές τις γεύσεις και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τις συγκρίνω μεταξύ τους…Κράτησα το χαρτάκι για να συνθέσω τα δικά μου μπισκότα με χαρουπάλευρο με τις δικές μου κατ’ εκτίμηση αναλογίες. Τελικά καταστράφηκε όταν έπλυνα την ποδιά που φορούσα όσο παρασκεύαζα τα μπισκότα μου, ξεχασμένο στην τσέπη της!
Φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να πρότεινα ως υγιεινό ένα μπισκότο που θα περιείχε σπορέλαιο ως λιπαρή ουσία. Είναι γνωστό πλέον ακόμη και σε όσους στοιχειωδώς ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή ότι το ελαιόλαδο έχει την καλύτερη συμπεριφορά στις υψηλές θερμοκρασίες από τα υπόλοιπα λίπη και έλαια. Αλλιώς, καλύτερα βούτυρο! Έτσι η πρώτη αντικατάσταση που έκανα ήταν εκείνη του σπορέλαιου. Επίσης παρέλειψα τη ζάχαρη και αύξησα αναλογικά την ποσότητα του χαρουπάλευρου, που είναι φυσικά γλυκό, και του χαρουπόμελου. Ο χυμός δίνει κάποια γλύκα επίσης.
Τα μπισκότα μου βγήκαν μετρίως γλυκά αλλά πολύ νόστιμα, τολμώ να πω νοστιμότερα από εκείνα που με είχαν κεράσει. Ήταν νοστιμότερα κι από κείνα που είχα δοκιμάσει σε καλό αθηναϊκό φούρνο κάποια στιγμή. Έβαλα στα μισά αμύγδαλο και τα υπόλοιπα τα έφτιαξα σκέτα για να μπορούν να καταναλωθούν από παιδί χωρίς πρόβλημα. Φυσικά εκείνα με το αμύγδαλο ήταν νοστιμότερα.
Τα μπισκοτάκια μου φαγώθηκαν ευχάριστα και η ιδιότυπη σοκολατογεύση που δίνουν τα προϊόντα του χαρουπιού άρεσε πολύ σε όσους τα δοκίμασαν!
Μπισκοτάκια με χαρουπάλευρο
Υλικά
- ¾ κούπας ελαιόλαδο
- ½ κούπας χυμό πορτοκαλιού
- 1 σφηνάκι ρακή ή κονιάκ
- 1 σφηνάκι χαρουπόμελο
- 1 κούπα χαρουπάλευρο
- 1 κούπα αλεύρι ολικής
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
- 1 /2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
- ¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
- ¾ κούπας αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
(1 κούπα μου είναι 250 ml , το κουταλάκι του γλυκού 5ml, και το σφηνάκι 50ml)
Επί το έργον:
Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά (εκτός από το χυμό) σε μπολ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και προσθέτουμε στα υπόλοιπα. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το μπέικιν. Προσθέτουμε το μείγμα στα υγρά και ανακατεύουμε απαλά ώστε να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα περίπου . Με το χέρι απλώνουμε σε επίπεδη επιφάνεια κομματάκια ζύμης και κόβουμε με κουπ πατ μπισκότα σε σχήματα της επιλογής μας. Το πάχος πρέπει να είναι περίπου ένα εκατοστό.
Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 30-35 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο μας.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε μπισκοτιέρα. Διατηρούνται αρκετές μέρες.
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή) για πιο γλυκά μπισκότα ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία (μέλι κλπ).
- Τα αμύγδαλα τα έβαλα χωρίς να τα καβουρδίσω γιατί διαπίστωσα την τελευταία στιγμή την ύπαρξή τους στη συνταγή και δεν είχα χρόνο. Το άρωμά τους όμως ήταν αισθητό αφού ψήθηκαν ούτως ή άλλως.
- Υποθέτω ότι και άλλοι ξηροί καρποί θα ταιριάζουν με τα υλικά της συγκεκριμένης συνταγής.
- Το συνολικό αλεύρι της συνταγής ήταν 460 gr. Η κούπα μου βγαίνει 135-140 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Οπότε μάλλον κάποιο από τα άλλα αλεύρια είναι πιο βαρύ. Γράφω αυτή την παρατήρηση σε περίπτωση που κάποιοι θέλουν να κάνουν αυξομειώσεις στα είδη των αλεύρων
*Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη διατηρεί την ιστοσελίδα Γαστρονομικός Περίπλους