Γλυκά Παξιμαδάκια με Κεράσια και Καρύδια
Δεν φανταζόμουν ποτέ πως θα έρθει μέρα που δεν προλαβαίνω να δημοσιεύσω ανάρτηση που έχω ήδη γράψει… Οι τελευταίες μέρες, όμως, είναι τόσο γεμάτες, που τελικά το κατάφερα κι αυτό. Έχω χαθεί από τους φίλους μου, έχω χαθεί από τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά βλέπεις οι υποχρεώσεις είναι πολλές (επαγγελματικές και εκπαιδευτικές) και διανύουμε και περίοδο διαγωνισμών στην σχολή. Για σήμερα, για να ξεχαστούμε λιγάκι, σας έχω μπισκοτάκια όμορφα και χρωματιστά, από αυτά που τα βλέπεις και σου φτιάχνουν την διάθεση! Ελαφριά, με λίγα υλικά και εύκολα στην παρασκευή τους, είναι ιδανικά για να συνοδέψεις τον καφέ ή το τσάι σου. Αυτά τα γλυκά παξιμαδάκια με κεράσια και καρύδια περιέχουν ζάχαρη, σε μικρή ποσότητα βέβαια.
Ο τρόπος παρασκευής τους διαφέρει από τον κλασσικό των μπισκότων, ενώ ο τρόπος ψησίματός μοιάζει πολύ με αυτόν των παξιμαδιών. Στην ουσία φτιάχνεται μια μαρέγκα και μετά αναμιγνύεται σε αυτήν όλα τα υπόλοιπα υλικά. Η μόνη τους απαίτηση είναι πως τα ψήνετε δύο φορές. Τα ετοιμάζεται και τα ψήνετε την μια μέρα, τα καταψύχετε και την επόμενη τα κόβετε και τα ξαναψήνετε.
Τα κεράσια που χρησιμοποιούμε σε αυτή την συνταγή είναι κερασάκια γλασέ. Τα βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα είδη ζαχαροπλαστικής. Όσον αφορά το αλεύρι, χρησιμοποίησα βιολογικό αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι. Μπορείτε όμως να φτιάξετε τα μπισκότα και με ένα απλό αλεύρι ολικής.
Γλυκά Παξιμαδάκια με Κεράσια και Καρύδια
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 5 λεπτά (συνολικά)
Μερίδες: 18 μπισκότα
Υλικά:
- τα ασπράδια από 3 μεγάλα αυγά
- ½ φλυτζάνι (110 γρ.) ζάχαρη άχνη
- 1 φλυτζάνι (100 γρ.) αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι
- ¾ φλυτζανιού (175 γρ.) καρύδια κομμένα στα δύο
- ½ φλυτζάνι (85γρ.) κεράσια γλασέ
- μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
- Πλένετε καλά τα κεράσια για να φύγει το σιρόπι τους και τα στεγνώνετε καλά. Τα κόβετε στα δύο.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180o C
- Χτυπάτε τα ασπράδια και την βανίλια σε μαρέγκα και αφού σχηματιστεί ρίχνετε την ζάχαρη βροχηδόν. Σβήνετε το μίξερ όταν η μαρέγκα είναι στητή και γυαλιστερή.
- Ρίχνετε μέσα στην μαρέγκα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα για κέικ 18Χ8 εκ. και ψήνετε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα και να σκληρύνει.
- Αφήστε το να κρυώσει μέσα στην φόρμα. Αφού κρυώσει τελείως, καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στην κατάψυξη όλη τη νύχτα.
- Την επόμενη μέρα, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150ο C.
- Βγάζετε την φόρμα από την κατάψυξη και αμέσως κόβετε το κέικ σε πολύ λεπτές φέτες και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί.
- Ψήνεται τα παξιμαδάκια για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να στεγνώσουν.
- Αφήστε να κρυώσουν και φυλάξτε τα σε αεροστεγές κουτί.
Σερβίρετε τα γλυκά παξιμαδάκια με κεράσια και καρύδια με τον καφέ ή το τσάι σας, ή ακόμα και το παγωτό σας
Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Muffins and Quick Breads”, Bonza Books
Η Εύη Σκούρα διατηρεί το δίγλωσσο (ελληνοαγγλικό) blog The Healthy Cook