Γλυκό ψυγείου: βανίλια – σοκολάτα μαρμπρέ
Άλλο ένα γλυκό στη λογική του εύκολο –γρήγορο-οικονομικό- υγιεινό. Στα γλυκάκια της καθημερινότητας θα το εντάξω κι αυτό ή έστω στα επιδόρπια του οικογενειακού τραπεζιού που δεν θέλουν να βαρύνουμε ούτε με πολλές κρέμες ούτε με πολλά λιπαρά.
Προσπαθώ να διατηρήσω αξιοπρεπές ισοζύγιο στα ανθυγιεινά του τραπεζιού μας, εμπλουτίζοντας απλοϊκές κρεμούλες ώστε να γίνουν λίγο πιο παρουσιάσιμες και λαχταριστές .
Ο συνδυασμός της κρέμας με τα μπισκότα τύπου «Μιράντα» είναι παλιός, μαμαδίστικος, διαχρονικός. Τα υπόλοιπα είναι φιοριτούρες στην παραπάνω λογική αλλά επειδή άρεσαν στους δοκιμαστές, το γλυκό έχει γίνει ήδη 3 φορές. Την πρώτη …την πάτησα!
Το έβαλα σε φόρμα με σούστα και το ζελέ που πρόσθεσα πάνω έφυγε από την ένωση παρόλο που την είχα καλύψει με μεμβράνη. Έτσι δεν ήταν για παρουσίαση. Την δεύτερη έμεινα –έμεινε η μηχανή δηλαδή- από μπαταρία!
Επιτέλους τώρα έχω φωτογραφίες για τη συνταγή μου και απλά θα συμπληρώσω τις παραλλαγές. Ας το δούμε λοιπόν την τελευταία εκδοχή. Σίγουρα όλο το καλοκαίρι θα ακολουθήσουν κι άλλες παραλλαγές. Έχω πάντα τα βασικά υλικά -γάλα , κρέμα, σοκολάτα– στο σπίτι και αφού αρέσει ενδίδω στις εμπνεύσεις της στιγμής.
Εκείνο, βέβαια, που είναι ωραίο σ’ αυτό το γλυκό είναι η εντύπωση μαρμπρέ στην απλή κρέμα βανίλιας που οφείλεται σε πραγματική σοκολάτα και όχι σε κρέμα σοκολάτας. Μάλιστα είναι τόσο ωραία και η γεύση και η εμφάνιση που προτίθεμαι να τη χρησιμοποιήσω και σε τάρτες και με βάση τύπου cheesecake για πιο «επίσημα» γλυκά.
Υλικά
- 20-22 μπισκότα τύπου «Μιράντα» ή σφολιατίνια
- 2 κούπες γάλα
- 4 κουταλιές σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια
- 5 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 2 κουταλιές σούπας (περίπου 30gr) βούτυρο
- 100-150 γρ σοκολάτα σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 συσκευασία ζελέ ανοιχτόχρωμο (μπανάνα, λεμόνι, ανανά)
- Φρέσκα φρούτα για το γαρνίρισμα
- ½ κούπα μαρμελάδα της αρεσκείας μας
Επί το έργον
Κρατάμε μισή κούπα από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο να κάψει μαζί με τη ζάχαρη και το βούτυρο. Διαλύουμε στο κρύο γάλα το άνθος αραβοσίτου και όταν το γάλα αρχίζει να φουσκώνει το προσθέτουμε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει και να κοχλάσει.
Αποσύρουμε από το μάτι , περιμένουμε να σταματήσει ο βρασμός και προσθέτουμε τη σοκολάτα κομμένη σε μεγάλα πλακάκια. Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και ανακατεύουμε ελάχιστα, 1-2 γύρες με ένα κουτάλι να δημιουργηθεί η εντύπωση του μαρμπρέ χωρίς να ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα.
Έχουμε στρώσει τα μπισκότα σε φόρμα ή σε ταψάκι και απλώνουμε πάνω τους την κρέμα με το κουτάλι. Το δικό μου πιρέξ είναι 28Χ18 και έγινε κανονικό σε ύψος. Αφήνουμε να κρυώσει. Διαλύουμε το ζελέ σε ¾ κούπας καυτό νερό και προσθέτουμε 1 κούπα κρύο.
Απλώνουμε πάνω από την κρέμα τη μαρμελάδα, διαλυμένη σε 2-3 κουταλιές από το υγρό του ζελέ, στρώνουμε φρούτα της επιλογής μας και πάλι με το κουτάλι αδειάζουμε το υπόλοιπο υγρό του ζελέ πάνω από τα φρούτα. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει εντελώς και να πήξει.
Σερβίρουμε και προσπαθούμε να σταματήσουμε στο πρώτο κομμάτι!
Παρατηρήσεις
- Κανονίζουμε την ποσότητα της σοκολάτας ανάλογα με το τι θέλουμε να υπερισχύει στο μαρμπρέ. Με λιγότερη ίσως έχει πιο ωραία εμφάνιση αλλά με περισσότερη μάς άρεσε περισσότερο. Πάντως καλό είναι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου η σοκολάτα για να ρευστοποιηθεί εύκολα. Όταν ξανακρυώσει βρίσκουμε κάποια κριτσανιστά μέρη της στην κρέμα (απολαυστικό!!!).
- Απλώνουμε και την κρέμα και το ζελέ με το κουτάλι αλλιώς τα μπισκότα θα φύγουν από τη θέση τους και θα …κολυμπήσουν. Το ίδιο θα συμβεί και με τα φρούτα αλλά αυτό δεν είναι και τόσο κακό…
- Οι συνδυασμοί μαρμελάδας-φρούτων-γεύσης ζελέ είναι πραγματικά πάρα πολλοί. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να ταιριάζουν και με τη σοκολάτα. Θα μου πείτε «τι φρούτο δεν ταιριάζει με σοκολάτα». Ε, λοιπόν, κάποια ταιριάζουν περισσότερο! Αυτή τη φορά έβαλα μαρμελάδα νεράντζι, ζελέ λεμόνι και αχλάδι-κοντούλα. Την προηγούμενη είχα βάλει ζελέ μπανάνα με μπανάνες, νεκταρίνια και βερίκοκα και παρέλειψα τη μαρμελάδα. Την πρώτη φορά είχα βάλει μαρμελάδα βερίκοκο με βερίκοκα και κεράσια και ζελέ μπανάνα.
- Το βούτυρο στην κρέμα ίσως θα μπορούσε να παραληφθεί, αλλά την κάνει πιο απαλή. Επίσης, αν το γλυκό δεν καταναλωθεί από παιδιά μπορούμε να προσθέσουμε ένα σφηνάκι λικέρ στην κρέμα ή να αραιώσουμε με λικέρ τη μαρμελάδα (προτιμώ το σπιτικό μου «αμαρέτο»).
Καλά να περνάτε!
Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη διατηρεί την ιστοσελίδα Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους