Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κοτόπουλο μπαρδουνιώτικο

του Δημήτρη Καρτάλια Συνταγέςκοτόπουλο, ντομάτα, κρεμμυδάκια, δάφνη, δενδρολίβανο

Βαρδούνια ή Μπαρδούνια ονομάζεται, από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η περιοχή που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Λακωνίας. Μια περιοχή κυρίως ορεινή, το ανάγλυφο της οποίας χαρακτηρίζεται από απόκρημνες πλαγιές, σπηλιές, χαράδρες, κλεισούρες και αρκετά δάση. Διαρρέεται από πολλά μικρά ποτάμια, με σημαντικότερο το ποτάμι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο υδροδοτεί το Γύθειο. Ένα υπέροχο μέρος με μια πολύ ιδιαίτερη και γευστική συνταγή.

[photo: Δημήτρης Καρταλιάς]
[photo: Δημήτρης Καρταλιάς]

Κοτόπουλο Μπαρδουνιώτικο

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κοτόπουλο 1 ½ κιλό  
  • 1 κ. κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 200 γρ ελαιόλαδο
  • 150 γρ ώριμες ντομάτες
  • 40 γρ πάστα ντομάτας
  • 50 γρ ξύδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • δεντρολίβανο
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι , πιπέρι
  • 250 γρ φέτα (προαιρετικά)
  • Μαϊντανός

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το κοτόπουλο. Το μαρινάρουμε με αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού, φλούδες από ένα λεμόνι και το μισό ξύδι και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα. Θωρακίζουμε το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο δίνοντας του ωραίο χρυσάφι χρώμα και τα τοποθετούμε σε μια πλατιά κατσαρόλα. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα περνάμε από το τηγάνι, που σοτάραμε το κοτόπουλο. Βάζουμε τα κρεμμύδια και την ξεφλουδισμένη ντομάτα ψιλοκομμένη στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το δεντρολίβανο, το ξύδι, την πάστα ντομάτας και σκεπάζουμε με νερό αφήνοντας το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά, για περίπου 50 λεπτά. 10 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε την τριμμένη φέτα και αφήνουμε να λιώσει δίνοντας μια υπέροχη δεμένη σάλτσα. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε το κοτόπουλο, γαρνίρνοντάς το με τα κρεμμυδάκια του στιφάδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'