Όταν το κοτόπουλο συνάντησε την παρέα της μουστάρδας, των μανιταριών και του εστραγκόν
Για σήμερα σας έχω μια πολύ, πολύ αγαπημένη μου συνταγή. Την φτιάχνω εδώ και χρόνια, πολύ πριν ξεκινήσω το μπλογκ. Κοτόπουλο με μια κρεμώδη σάλτσα μουστάρδας Dijon και λευκού κρασιού, μανιτάρια και εστραγκόν, ένα υπέροχο πιάτο για κάθε περίσταση. Αυτή τη φορά το συνοδέψαμε με ρύζι μπασμάτι, αλλά ταιριάζει υπέροχα με πουρέ και πράσινα βραστά λαχανικά.
Συνταγές για κοτόπουλο με μανιτάρια σε σάλτσα μουστάρδας θα βρείτε πολλές, η προσθήκη του εστραγκόν όμως απογειώνει κυριολεκτικά το πιάτο. Από την άλλη, το κοτόπουλο μαγειρεύετε μόνο στο λευκό κρασί και σε λίγη ποσότητα μπράντι, δεν προσθέτουμε νερό ή ζωμό ή άλλο υγρό. Όπως καταλαβαίνετε η νοστιμιά του είναι εγγυημένη.
Το φιλέτο του κοτόπουλου είναι μια ωφέλιμη τροφή, χαμηλή σε λίπος, ιδανική για δίαιτα. Είναι πηγή πολύτιμης πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας.
Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (και γι’ αυτό μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας και αποτελούν ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους), φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, ενώ έχουν μικρή θερμιδική αξία γιατί περιέχουν μικρές ποσότητες λίπους και υδατανθράκων. Πιο αναλυτικά, τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D (απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου), φώσφορο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και κάλιο (ενώ είναι φτωχά σε νάτριο).
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Μερίδες: 6
Υλικά:
- 4 μεγάλα φιλέτα κοτόπουλου, κομμένα εγκάρσια σε 2 κομμάτια το καθένα
- 500 γραμ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 3 γεμάτες κουταλιές μουστάρδα Dijon
- 1 κουταλιά ξερό εστραγκόν
- 300 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 ½ κουταλιά μπράντι
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάλτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατίστε τα φιλέτα του κοτόπουλου και ψήστε τα μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Αφήστε τα στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο και τα κρεμμύδια και τα μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας.
Προσθέτετε την μουστάρδα και το εστραγκόν και ανακατεύετε.
Προσθέτετε το κρασί και το μπράντι και αφήνετε να πάρουν μια βράση για 2 λεπτά.
Προσθέτετε το κοτόπουλο, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 10 περίπου λεπτά. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.
Σερβίρετε ζεστό με ρύζι, πουρέ, ή πράσινα βραστά λαχανικά.
Η Εύη Σκούρα διατηρεί το δίγλωσσο ελληνοαγγλικό blog The Healthy Cook