Γαλατόπιτα «για να γλυκάνεις» την καλοκαιρινή ραστώνη
Πολύ την έψαχνα μια συνταγή για ζύμη τάρτας που να μην περιέχει βούτυρο αλλά να είναι τραγανή και νόστιμη όπως τις βουτυράτες. Ειδικά σε γλυκές τάρτες που όσο και να ναι έχουν παραπάνω θερμίδες και λιπαρά στη γέμιση, προσπαθούσα να βρω εναλλακτικές να «ελαφρύνω» λίγο τη βάση. Δοκίμασα διάφορες συνταγές που έπαιρνε το μάτι μου από δω κι από κει…
Έχω καταλήξει τελικά όχι σε μία, αλλά σε τρεις εναλλακτικές! Με δοκιμές και στα υλικά και στις αναλογίες. Η σημερινή είναι η πιο απλή και θεωρώ ότι ταιριάζει με την γέμιση της γαλατόπιτάς μου για την οποία πριν χρησιμοποιούσα άλλο φύλλο σπιτικό ή του εμπορίου. Ένα ακόμη πλεονέκτημά της είναι ότι τα υλικά της τα έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι ενώ στις άλλες εκδοχές πρέπει μάλλον να τα έχουμε σκεφτεί από πριν… Η ιδέα της προσθήκης κορν φλάουρ στη ζύμη ήταν από εδώ και με δοκιμές προσαρμόστηκε στις αναλογίες που θα δείτε.
Όσο για τη σημερινή γέμιση, λίγο-πολύ είναι με τα υλικά της κλασικής γαλατόπιτας που όλες και όλοι όσοι μαγειρεύουμε έχουμε στα τετράδιά μας με διάφορες αναλογίες. Ίσως να έχει και μερικές διαφορές στις λεπτομέρειες. Το σημαντικό λοιπόν σ’ αυτή την ανάρτηση είναι το ζυμάρι που ελπίζω να αρέσει και σε σας όσο σε μας.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 60 gr κορν φλάουρ
- 180 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι μπέικιν
- Ελάχιστο αλάτι
- 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 50 gr ζάχαρη
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές κρύο νερό (προαιρετικά)
- Ξύσμα ενός λεμονιού
- 1 σωληνάκι βανίλια
Για τη γέμιση
- 750ml πλήρες γάλα
- 30 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 gr σιμιγδάλι ψιλό
- 180 gr ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 50 gr βούτυρο (δείτε παρατηρήσεις)
- 2 σωληνάκια βανίλια
- 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
- Για την επικάλυψη:
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 1 κουταλιά νερό
Προαιρετικά, 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα και 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη για το πασπάλισμα της ζύμης
Για το σερβίρισμα αχνοζάχαρη και κανέλα
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα 4 πρώτα υλικά. Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε το αυγό με τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο , το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια. Τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού.
Ζυμώνουμε με το χέρι ίσα που να απορροφηθούν τα υλικά από τα υγρά χωρίς να ταλαιπωρήσουμε τη ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε το νερό. Βάζουμε τη ζύμη για ένα μισάωρο τουλάχιστον στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: Βάζουμε 2 κούπες από το γάλα με τις βανίλιες και την κανέλα να κάψει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το σιμιγδάλι και το αλεύρι. Χτυπάμε στο multi τα αυγά με το υπόλοιπο γάλα και το μείγμα του σιμιγδαλιού. Αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ το μείγμα και προσθέτουμε λίγο λίγο τη μισή περίπου ποσότητα από το καυτό γάλα χτυπώντας ταυτόχρονα με ένα πιρούνι (όπως κάνουμε στο αυγολέμονο με το ζουμί).
Αναποδογυρίζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και να πήξει ελαφρά. Αποσύρουμε από το μάτι προσθέτουμε το βούτυρο (και την κανέλα αν την έχουμε ξεχάσει όπως εγώ!) . Αφήνουμε στην άκρη.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, ανοίγουμε με το χέρι ή με τον πλάστη για τάρτες τη ζύμη σε φύλλο, με σχήμα και μέγεθος του σκεύους που θα ψήσουμε την γαλατόπιτα (λαμβάνοντας υπόψη ότι θέλουμε και 2-3 εκατοστά για τα τοιχώματα… (To δικό μου πυρέξ είναι το γνωστό οβάλ με διαστάσεις 34Χ23). Όπως είναι με το χαρτί μεταφέρουμε το φύλλο στο σκεύος ψησίματος, αφού «σουλουπώσουμε» λίγο τα τελειώματα.
Πασπαλίζουμε με την κανέλα και τη ζάχαρη. Αδειάζουμε την κρέμα και ισιώνουμε. Χτυπάμε τα υλικά της επικάλυψης στο multi ή σε ένα πιάτο και περιχύνουμε την γέμιση. Απλώνουμε με ένα κουτάλι να καλυφθεί παντού.
Ψήνουμε τη γαλατόπιτα για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά της. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε. Είναι καλύτερη την ίδια μέρα αλλά τρώγεται και την επόμενη ευχάριστα.
Παρατηρήσεις
- Επειδή το γάλα που χρησιμοποίησα ήταν παχύ πρόβειο γάλα, παρέλειψα εντελώς το βούτυρο αλλά έβαλα ένα μέρος από την τσίπα του γάλακτος.
- Ίσως σας φανεί υπερβολική η χρήση της κανέλας σε τρεις θέσεις σ’ αυτό το γλυκό, αλλά εμείς είμαστε λάτρεις και δεν θέλω να την παραλείψω. Μπορείτε να παραλείψετε τη μια θέση…
- Η ζύμη είναι καλό να μείνει στο ψυγείο έστω μισή ώρα όπως άλλωστε κάνουμε και στις βουτυράτες ζύμες για τάρτα.
- Μπορούμε να χτυπήσουμε στο χέρι τα αυγά με το γάλα και το μείγμα του αλευριού της κρέμας, αλλά τότε καλό είναι να το περάσουμε από σήτα πριν προσθέσουμε το καυτό γάλα για να μη σβολιάσει.
Για επιπλέον φωτογραφίες από τα στάδια της ετοιμασίας δείτε το blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, Γαστρονομικός περίπλους