Σουχλί: ένα νόστιμο «πακετάκι» με κρέας και τυρί
Σουχλιά και σούφερα λέμε στην Κρήτη τα κουτσομπολιά, τα ανακατώματα , τις μηχανορραφίες. Σουχλίζω πάλι θα πει κουτσομπολεύω και μηχανορραφώ, και σουχλίστρα είναι η γυναίκα που πράττει όλα τούτα τα αμαρτήματα. Είναι ξεχασμένες λέξεις που σπάνια χρησιμοποιούνται στην σύγχρονη εποχή. Δεν πρέπει να τις έχω πει παραπάνω από μια δυο φορές στη ζωή μου.
Δεν ξέρω καν τη σύνδεσή τους με το σουχλί, ένα νόστιμο πακετάκι με κρέας και τυρί , που σηκώνει κρασάκι και μπορεί να έχει θέση σε κάθε τραπέζι και κάθε μπουφέ. Εκτός από το σουχλί υπάρχει και το φαγητό σούχλια (με τον τόνο στο ου παρακαλώ) που είναι εντελώς διαφορετικό φαγητό από το σουχλί που θα δώσω σήμερα . Τα σούχλια είναι συνδυασμός λαχανικών και χόρτων και καμία σχέση με τα σουχλιά πέραν της ονομασίας . Απλή συνωνυμία και μάλιστα για παράτονους!
Υλικά για τη ζύμη
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
1 σφηνάκι ρακή (ή ξύδι)
1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (προαιρετικά)
Περίπου μισό κιλό αλεύρι και λίγο για το άνοιγμα των φύλλων
Υλικά για τη γέμιση
2 κουταλιές ελαιόλαδο ή βούτυρο
Το χυμό ενός λεμονιού
Αλάτι -πιπέρι
100-150 γραμμάρια τυρί σε λεπτές φέτες (κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα)
2-3 μέτριες ντομάτες
Για την επικάλυψη, μισή κούπα βούτυρο ή ελαιόλαδο (ή μισό μισό)
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και σωτάρουμε τις φετούλες του κρέατος και από τις δύο πλευρές. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το λεμόνι και λίγο νεράκι. Αφήνουμε το κρέας να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να μείνει με το λαδάκι του. Δεν ανακατεύουμε για να κρατήσουν το σχήμα τους οι φέτες. Για τη φάση αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας.
Ωστόσο φτιάχνουμε ένα μαλακό ζυμάρι με τα υλικά της ζύμης. Δηλαδή βάζουμε σε μπολ ανάμειξης τα υγρά και προσθέτουμε αλεύρι ώστε να γίνει ένα μαλακό εύπλαστο ζυμάρι που να μη κολλά μεν στα χέρια αλλά να μην είναι και σφικτό. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και το κρέας να κρυώσει, να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο . Δεν χρειάζεται να είναι ολοστρόγγυλο γιατί το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος των φετών του κρέατος.
Σε κάθε φύλλο, βάζουμε μια φέτα κρέας, μια φέτα τυρί στο ίδιο μέγεθος και καλύπτουμε ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες. Το κλείνουμε σαν πακετάκι και το βάζουμε με την ένωση προς τα κάτω σε λαδωμένο σκεύος.
Όταν ετοιμάσουμε τα σουχλιά μας τα περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο ή αν είναι παγωμένο βάζουμε από ένα μικρό κομματάκι πάνω στο καθένα τους
Τα ψήνουμε στους 180ο για 35-40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει το φύλλο (το κρέας είναι μαγειρεμένο).
Σερβίρονται σαν κύριο πιάτο με μια σαλάτα εποχής, και είναι πολύ ωραία σε μπουφέ ή σαν ορεκτικό σε κρασοσυνάξεις…
Είναι πολύ νόστιμα ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Έκανα τη μισή δόση και προέκυψαν 8 πακετάκια. Αν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε μεγαλύτερες τις φέτες του κρέατος . Αυτό συνιστάται αν θέλουμε κάθε σουχλί να αποτελέσει ατομική μερίδα και κύριο πιάτο.
- Χρησιμοποίησα αυτή τη φορά πικάντικη γραβιέρα στο λάδι και τους πήγαινε πολύ.
- Μπορούμε να μαγειρέψουμε πρώτα ολόκληρο το κομμάτι του κρέατος και μετά να κόψουμε τις φέτες στο μέγεθος που μας αρέσει.
- Αντί για σπιτικό φύλλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο κρούστας για πίτες (όχι το πολύ λεπτό για γλυκά). Θα το χωρίσουμε σε τετράγωνα με πλευρά περίπου 20 cm και θα τα βάλουμε δύο δύο σε κάθε σουχλί βουτυρώνοντας ελαφρά.
Η κλασική συνταγή δεν περιέχει άλλα καρυκεύματα εκτός από αλατοπίπερο. Αν θέλουμε όμως μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις .Μαγειρική είναι αυτή και περί ορέξεως… Δηλαδή, ακόμη και το είδος του κρέατος μπορούμε να αλλάξουμε. Στη θέση του κρέατος μπορούν να μπουν και μπιφτέκια. Άλλο φαγητό βέβαια αυτό , αλλά η κεντρική ιδέα η ίδια!
*Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη διατηρεί την ιστοσελίδα Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους