Όλη η γεύση της θερινής ντομάτας σε μία τάρτα
Την σημερινή συνταγή την φτιάχνω πολλά χρόνια. Είναι από τις πιο αγαπημένες μου τάρτες και κάθε καλοκαίρι την απολαμβάνουμε ανελλιπώς. Αυτή η τάρτα με τοματίνια, φέτα, ανθότυρο, λιαστές τομάτες και κάππαρη, ήταν η πρώτη συνταγή που σκέφτηκα όταν βρέθηκα με νόστιμα τοματίνια από το μποστάνι φίλου. Όλες οι γεύσεις και τα αρώματα του ελληνικού καλοκαιριού σε ένα πιάτο.
Η συνταγή αυτή είναι βασισμένη στην Τάρτα με τοματίνια και κρέμα φέτας της Ντίνας Νικολάου, από το βιβλίο «Αλμυρές τάρτες και πίτες». Την έχω μαγειρέψει όλα αυτά τα χρόνια με διαφορετικούς τρόπους, όσον αφορά την βάση της. Πότε με την ζύμη μπριζέ που δίνει η αρχική συνταγή, πότε με σφολιάτα. Σήμερα, όμως, σας την δίνω με την πιο υγιεινή εκδοχή της, με ζύμη από αλεύρι ολικής, ελαιόλαδο και γιαούρτι. Η ζύμη αυτή είναι ιδανική για όσους αγαπούν τις ζύμες με αλεύρι ολικής. Όσον αφορά την γέμιση, έχω κρατήσει την αρχική συνταγή, αλλάζοντας μόνο τις αναλογίες.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά
Μερίδες: 8
Υλικά:
Για την ζύμη με αλεύρι ολικής και γιαούρτι:
350 γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι
1 φλυτζάνι (200 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
½ φλυτζάνι (125ml) ελαιόλαδο, και λίγο ακόμη για την ταρτιέρα
½ κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι ξερή ρίγανη, τριμμένη
½ κουταλάκι αλάτι
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
Για την γέμιση:
1 κιλό τοματίνια, τα μικρότερα που θα βρείτε
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
½ κουταλάκι ξερή ρίγανη, τριμμένη
½ κουταλάκι ξερό θυμάρι ή θρούμπι, τριμμένο
1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές κρέμα βαλσαμικού κλασσική BRAVA
¾ φλυτζανιού (130 γρ.) θρυμματισμένη φέτα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
½ κουταλάκι ξερή ρίγανη, τριμμένη
½ κουταλάκι ξερό θυμάρι ή θρούμπι, τριμμένο
1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές κρέμα βαλσαμικού κλασσική BRAVA
¾ φλυτζανιού (130 γρ.) θρυμματισμένη φέτα
¾ φλυτζανιού (130 γρ.) ανθότυρο λιωμένο με το πηρούνι*
2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1 κουταλιά κάππαρη, ξεπλυμένη
1/3 φλυτζανιού (50 γρ.) ψιλοκομμένες λιαστές τομάτες, διατηρημένες σε λάδι
½ φλυτζάνι (40 γρ.) τριμμένη γραβιέρα
2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1 κουταλιά κάππαρη, ξεπλυμένη
1/3 φλυτζανιού (50 γρ.) ψιλοκομμένες λιαστές τομάτες, διατηρημένες σε λάδι
½ φλυτζάνι (40 γρ.) τριμμένη γραβιέρα
Εκτέλεση
Για την ζύμη:
Βάζετε στον κάδο του πολυμίξερ το αλεύρι, το γιαούρτι το ελαιόλαδο το αλάτι, τη ρίγανη και το baking powder και ενεργοποιείται το μίξερ για να ανακατευθούν καλά και να γίνει μια ζύμη ψιχουλιαστή.
Προσθέτετε το αυγό και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη, μαλακιά ζύμη, που δεν κολλάει.
Λαδώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα 27-28 εκ. και στρώνετε την ζύμη πάνω καλύπτωντας και τα τοιχώματα. Τρυπήστε την επιφάνεια της με ένα πηρούνι, σκεπάστε την με μια διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 45 λεπτά – 1 ώρα.
Βγάλτε τη από ψυγείο και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 20 λεπτά περίπου.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτετε τα τοματίνια (αν είναι μεγάλα, κόψτε τα στα δύο). Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη το θυμάρι και τη ζάχαρη και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα τοματίνια και η φλούδα τους να ζαρώσει ομοιόμορφα, ανακατεύοντας προσεκτικά.
Προσθέτετε την κρέμα βαλσαμικού και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας προσεκτικά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να φύγει η αψάδα του ξυδιού. Αποσύρουμε από την φωτιά.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την φέτα με το ανθότυρο και προσθέτουμε τα αυγά, την κάππαρη και τις λιαστές τομάτες και ανακατεύουμε καλά.
Για την τάρτα:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C.
Αδειάστε το μείγμα των τυριών πάνω στην άδεια τάρτα και ισιώστε την επιφάνεια με την ράχη του κουταλιού.
Τοποθετείστε πάνω στο μείγμα τυριών τα τοματίνια σε κυκλική διάταξη, το ένα δίπλα στο άλλο, πιέζοντάς τα να βυθιστούν στο μείγμα μέχρι τη μέση.
Πασπαλίζουμε την τάρτα με την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή.
Σημειώσεις:
*Ή στραγγιστό γιαούρτι.
* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook