Ρυζοσαλάτα παντός καιρού
Οι ρυζοσαλάτες μάλλον δεν είναι και πολύ διαδεδομένες στα ελληνικά τραπέζια. Είναι όμως ένα ωραίο ορεκτικό ή συνοδευτικό ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τους ζεστούς μήνες, αφού κατά κανόνα σερβίρεται κρύα.
Σήμερα θα σας προτείνω να δοκιμάσετε μία από τις πιο δημοφιλείς ρυζοσαλάτες του Διαδικτύου. Αυτό που την κάνει τόσο δημοφιλή, εκτός από τον υπέροχο συνδυασμό των υλικών και των γεύσεων, είναι και το γεγονός ότι φέρει την υπογραφή εγγύησης του Luca Montersino!
Η ονομασία night & day προέρχεται βέβαια από το γεγονός ότι ο Montersino στην ρυζοσαλάτα του παντρεύει το λευκό με το μαύρο ρύζι. Το βασικό υλικό, δηλαδή το ρύζι, συνδυάζεται με φρέσκα, σοταρισμένα λαχανικά, κουκουνάρι, σπεκ και αρωματικά, και δίνει ένα πιάτο με υπέροχα ραφινάτο συνδυασμό γεύσεων αλλά και ιδιαίτερα εντυπωσιακή ... σκηνική παρουσία!
Δόση: γιά 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής: πολύ εύκολη
Υλικά
120 gr μαύρο ρύζι venere
70 gr speck σε μία φέτα
2 μικρά κολοκυθάκια (200 gr)
1 μεγάλη κίτρινη πιπεριά (200 gr)
1 τρυφερό καρότο (125 gr)
30 gr κουκουνάρια
ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
αλάτι
σχοινόπρασο
Ξεκινάμε την παρασκευή της σαλάτας από το βράσιμο του ρυζιού, που πρέπει να γίνει ξεχωριστά για κάθε ποικιλία, γιατί απαιτούν διαφορετικό χειρισμό.
Βάλτε το μαύρο ρύζι μέσα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέστε νερό βρύσης, μέχρι να το σκεπάσει εντελώς. Το μαύρο είναι ένα ρύζι ολικής, δηλαδή μη αποφλοιωμένο, και αν το ρίξετε απ' ευθείας μέσα στο ζεστό νερό, ο φλοιός του ψήνεται πρώτος, σκληραίνει και μετά είναι δύσκολο να βράσει μέχρι την καρδιά του κόκκου. Να διευκρινίσω ότι το μαύρο ρύζι venere (δείτε την σύντομη ιστορία του εδώ) δεν είναι αυτό που λέμε "άγριο ρύζι", πρόκειται για διαφορετική ποικιλία, δεν είναι πολύ εύκολο να το βρείτε στην ελληνική αγορά, αλλά αν ψάξετε σε καλά ντελικατέσεν σίγουρα κάπου θα το ανακαλύψετε! Προσθέστε 2 πρέζες αλάτι και βάλτε το κατσαρολάκι στη φωτιά; αφήστε το μαύρο ρύζι να βράσει περίπου 45 λεπτά. Στραγγίστε το και αφήστε το να κρυώσει.
Παράλληλα, βάλτε να βράσει νερό σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι, προσθέστε 2-3 πρέζες αλάτι, ρίξτε μέσα το λευκό ρύζι (carnaroli) και αφήστε το να βράσει 15 λεπτά. Αν δεν βρείτε την ποικιλία καρναρόλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποια άλλη ποικιλία ρυζιού (πχ. μπασμάτι, ακόμη και parboiled). Προσοχή! το ρύζι δεν πρέπει να παραβράσει, αλλά να μείνει αλ ντέντε. Στραγγίστε το και αφήστε το να κρυώσει.
Το σπεκ (speck) είναι ένα αλλαντικό παρόμοιο με το προσούτο, το οποίο παρασκευάζεται στην Βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα στο Alto Adige ή Νότιο Τρυρόλο, εξ΄ου και η γερμανική του ονομασία, που σημαίνει λαρδί. Αν δεν βρείτε, μπορείτε να βάλετε προσούτο, αλλά και ζαμπόν, καπνιστή μπριζόλα ή γαλοπούλα, αν και η γεύση βέβαια δεν θα είναι το ίδιο πράγμα! Κόψτε το σπεκ σε κυβάκια.
Ετοιμάστε τα λαχανικά. Καθαρίστε τα και κόψτε τα όλα σε κυβάκια, όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα.
Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι βάλτε λίγο ελαιόλαδο και βάλτε το στην φωτιά. Προσθέστε πρώτα τα καρότα. Σοτάρετε για 1-2 λεπτά και προσθέστε τις πιπεριές. Σοτάρετε 1-2 λεπτά και προσθέστε τα κολοκυθάκια. Προσθέστε το ανάλογο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρετε 3-4 λεπτά ακόμη. Τα λαχανικά πρέπει να σατιριστούν μεν, αλλά να παραμείνουν τραγανά. Προσθέστε τέλος και το σπεκ και σοτάρετε πολύ σύντομα, για 1 λεπτό ακόμη. Αδειάστε το περιεχόμενο του τηγανιού σε μία πιατέλα και αφήστε το να κρυώσει.
Σοτάρετε ξεχωριστά τα κουκουνάρια με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Βάλτε όλα τα υλικά της ρυζοσαλάτας μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε και 2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο. Αν δεν έχετε σχοινόπρασο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο μυρωδικό, όπως βασιλικό, μέντα, θυμάρι, λεμονοθύμαρο ή ξύσμα από λεμονόφλουδα. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο καλής ποιότητας και αναμείξτε.
Σερβίρετε την ρυζοσαλάτα μέσα σε μία μεγάλη σαλατιέρα και στολίστε την με λίγο σχοινόπρασο και κουκουνάρια. Μπορείτε επίσης να την σερβίρετε μέσα σε ατομικά μπολάκια. Για ακόμη πιο εντυπωσιακή παρουσίαση στο τραπέζι, χρησιμοποιήστε ένα μικρό τσέρκι και τοποθετήστε την κατ’ ευθείαν στα πιάτα που θα παρουσιάσετε στους καλεσμένους σας!
* Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog, Il laboratorio di mm_skg