Ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος κοκκινιστός με μελιτζάνες
Ο υφάλμυρος μπακαλιάρος είναι ένα από τα αγαπημένα μου τρόφιμα. Τον μαγειρεύω με την κάθε ευκαιρία, παρόλο ότι εξακολουθώ να μην είμαι ικανοποιημένος από την ποιότητα του μπακαλιάρου που βρίσκω στην Ελλάδα.
Σήμερα ο μπακαλιάρος μαγειρεύεται σε μια σάλτσα ντομάτας και σερβίρεται με μελιτζάνες.
Το καλό ξαρμύρισμα είναι το πρώτο βήμα. Χρειάζεται 48 ώρες με συχνές αλλαγές νερού.
Κόβω τον μπακαλιάρο σε λωρίδες και τις στεγνώνω καλά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι έχω ήδη ετοιμάσει μια σάλτσα με φρέσκια ντομάτα, πελτέ ντομάτας, ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια, άφθονο ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Η σάλτσα είναι στα τελειώματα της και σιγοβράζει (θερμοκρασία 3/10).
Τοποθετώ τις λωρίδες του μπακαλιάρου στο τηγάνι και τις αφήνω να ψηθούν για 10 λεπτά. Δεν χρειάζεται γύρισμα.
Σε ένα τηγάνι δίπλα (ή σε ένα ταψί στον φούρνο) έχω μαγειρέψει ροδέλες μελιτζάνες. Τηγανητές ή ψητές.
Σερβίρω τον μπακαλιάρο με άφθονη σάλτσα (προσέξτε στην φωτογραφία ότι δεν υπάρχουνε πολλά ζουμιά, η σάλτσα έχει δέσει) και παραδίπλα τις ροδέλες με τις μελιτζάνες με σάλτσα και αυτές.
Το πιάτο θέλει ένα δροσερό ροζέ που αρέσει σε μια καλή φίλη και άφθονο τραγανό φρεσκοψημένο ψωμί για παπάρες.
Giovanni Caboto έγραψεν (1497).
*O Νίκος Μορόπουλος διατηρεί την αγγλόφωνη ιστοσελίδα Panathinaeos